Een voorbeeld van een helixstructuur in een buis

ECM Technologies heeft in Leeuwarden de eerste machine gebouwd voor Jet ECM. Bij deze nieuwe variant op het eletrochemisch verspanen wordt met een gereedschap op een hexapod ultraprecies verspaand. De technologie is genomineerd voor een Duitse technologie transfer prijs.

Duitse prijs

Het wordt een spannende dag voor ECM Technologies, het Nederlandse bedrijf dat voor klanten wereldwijd electrochemisch verspaand. Vandaag, donderdag 24 november, wordt namelijk bekend wie van de zes genomineerden de technologie transfer prijs wissen schafft arbeit 2011 wint. Deze Duitse prijs is een initiatief van de Universiteit van Chemnitz en bedoeld voor succesvolle projecten waarbij kennis van een Duitse universiteit of hogeschool naar het mkb vloeit. ECM Technologies heeft de Jet ECM technologie die het Fraunhofer samen met de universiteit in Chemnitz heeft ontwikkeld, succesvol vertaald naar een toepassing in de industrie.

ECM vrij programmeerbaar

Hans-Henk Wolters van het Nederlandse bedrijf presenteerde de nieuwe technologie deze week tijdens de themadag Micro and Precision Manufacturing van het Mikrocentrum en het Fraunhofer IPT in Aken. “Het bijzondere aan deze techniek is dat je de machine kunt programmeren zoals je een CNC-freesmachine programmeert. En omdat de nozzle waardoor het elektrolyt komt op een hexapod staat, kunnen we ook gekromde oppervlakken bewerken.” Een tweede voordeel is dat de hoeveelheid materiaal die je verspaant hoog ligt. Er worden snelheden tot 150 mm per minuut gehaalden man kan wanden van 2 micron dik (1,5 mm) hoog laten staand.

Toepassingen

De techniek is ontwikkeld in Chemnitz, maar ECM Technologies in Leeuwarden gaat deze vermarkten. Daartoe staat sinds enkele maanden een opstelling in Leeuwarden. “Zodra we toepassingen bij klanten hebben gevonden gaan we ofwel in Friesland produceren of we leveren een complete installatie aan de klant”, licht Hans-Henk Wolters de aanpak toe.

Meer over deze bijzondere verspaningstechniek zal te lezen zijn in het december digimagazine. Neem hier een gratis abonnement.

Bekijk hier een video over het elektrochemisch verspanen zoals dat traditioneel gebeurt

Meer informatie:

ECM Technologies 

 

1 gedachte over “Jet ECM elektrochemisch verspanen met hexapod

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest