GSM Haaksbergen beschikt als eerste in Nederland over deze superprecisie draaibank

Hardinge heeft de allereerste superprecisie draaibank T 42 Super Precision in Nederland geleverd aan GSM in Haaksbergen. Deze nauwkeurige draaibank is ook beschikbaar met een elektrische spancilinder, zodat geen hydrauliek meer nodig is.

Super nauwkeurig draaien

Gerlof Vollema, sales engineer bij Hardinge in Raamsdonkveer: “GSM in Haaksbergen is het eerste Nederlandse bedrijf waar we de Hardinge T 42 Super Precision draaibank installeren.” Deze draaibank haalt hoge nauwkeurigheden, zoals een profieltolerantie van 0,7 µm, een rondheid van 0,25 µm en een herhaalnauwkeurigheid van 0,76 µm. Nauwkeurigheden die een toeleverancier als GSM, actief in onder andere de medische- en semi-conductor industrie, nodig heeft. Alle machines in Haaksbergen staan in een volledig geconditioneerde ruimte. De draaibank haalt dergelijke nauwkeurigheden zowel door de constructie en opbouw als door een aantal specifieke thermische oplossingen. Gerlof Vollema: “Het bed is gemaakt van polymeerbeton, wat thermische stabiliteit geeft en uitstekend trillingen dempt. Daarnaast is bij de ontwikkeling veel gedaan aan de thermische stabiliteit.” Naast een gekoelde hoofdspil, een speciale koeler voor de koelvloeistof, zit onder andere een thermische compensatie op de machine, een direct meetsysteem van Heidenhain met linealen met een resolutie van 0,1 µm en hebben de engineers van Hardinge alle aggregaten die warmte opwekken, buiten de machine geplaatst. “Zo kan er geen warmte aan het frame worden doorgegeven.”

Geen hydrauliek

Een optie is de nieuwe, elektromechanische spancilinder in plaats van de hydraulische. Hardinge heeft deze optie voor het eerst getoond op de EMO. “Voor het spannen van hoognauwkeurige onderdelen is het van groot belang om heel gevoelig en exact te spannen. Met dit systeem kunnen we druk en verschillende slaglengtes heel nauwkeurig instellen.” Dankzij de elektromechanische spancilinder kan de hydrauliek op de machine achterwege blijven. Daarmee verbetert de nauwkeurigheid verder, omdat de hydrauliek weliswaar gekoeld wordt, maar desondanks een extra warmtebron is. Tevens bespaart dit systeem aan energie- en oliekosten en ruimte.

Efficiency

Qua efficiency is de superprecisie draaibank van Hardinge voorzien van een BMT 45 turret met 16 posities met een halve indexering. Dit betekent in de praktijk dat je over 32 gereedschapsposities beschikt. “Dat geeft vooral meer flexibiliteit”, legt de sales engineer van Hardinge uit. “Je kunt meer gereedschappen opspannen en bent minder tijd kwijt aan het omstellen.” Daarnaast kan bij de Hardinge T 42 Super Precision de spantang direct in de hoofdspil worden geplaatst, zodat je snel kunt wisselen van klauwplaat naar spantang, zonder omstellen. Doordat de spantang direct in de hoofdspindel is opgenomen, is de rondloopnauwkeurigheid zeer goed en de stabiliteit verbeterd ten opzichte van een machine met een spantang inrichting.

 

 

Meer informatie

Hardinge T 42 Super Precision

GSM Haaksbergen

 

 

 

Pin It on Pinterest