Een typisch freesdeel dat je volgens Trumpf efficiënter uit plaat kunt maken

Trumpf zet de aanval in op de frees- en draaimarkt. De Duitse fabrikant van laser- en plaatbewerkingsmachines denkt dat veel delen die nu nog verspaand worden, efficiënter, met minder materiaal en lichter uit plaat kunnen worden gemaakt. Bijkomend voordeel is dat dikwijls minder onderdelen nodig zijn, wat een besparing in de assemblagekosten oplevert.

Veel potentieel

“We zien hier veel potentieel is. Het is voor ons een richting waarin we de komende jaren sterk willen groeien”, zei Mathias Kammüller, bij Trumpf verantwoordelijk voor de Machine Tool en Power Tool divisie, vorige week tijdens een gesprek met de wereldwijde vakpers. Dat vond plaats tijdens de Intech, de jaarlijks huisshow van de machinebouwer die dit jaar meer dan 3000 bezoekers trok. Niet alleen frees- en draaidelen wil men uit plaat maken, ook gietstukken. Dit is onder andere mogelijk doordat bij het laserlassen weinig warmte in het materiaal wordt gebracht en het laserlassen geen nabewerking vergt.

Ontwerpen voor plaat

Kammüller houdt er rekening mee dat het een lange adem zal vergen om de constructeurs te overtuigen van de voordelen die plaat biedt ten opzichte van uit vol materiaal frezen of draaien. “Daarom hebben we een koffer met voorbeeldproducten die we aanbieden aan de professoren van hogescholen en universiteiten.” De omslag waar Trumpf aan werkt, begint immers bij het ontwerp van het product. Tijdens de EMO in Hannover koos Trumpf er ook al voor om geen machines te tonen, niet bij de plaatwerkconcurrenten te gaan staan maar in de echte verspanershal de producten te laten zien die nu uit plaat kunnen worden gemaakt.

Additive manufacturing

Peter Leibinger, binnen Trumpf verantwoordelijk voor de laserdivisie, ging in op de opmars van additive manufacturing. Trumpf was tot voor enkele jaren geleden ook actief, met een machine voor direct laser melting. Deze technologie is inmiddels afgestoten. “Misschien waren we te vroeg. Maar wij denken dat het met de laser uit een poederbed genereren van producten een kleine niche toepassing blijft, omdat je slechts kleine delen kunt maken.” Trumpf richt zich wel op het lasercladden, het laseroplassen van materiaal. “Daar geloven we in”, aldus Leibinger

Meer over de visie van Trumpf op plaatwerkdelen als slimmer alternatief voor uit vol materiaal verspaande delen valt in december in het digimagazine van Made-in-Europe.nu te lezen. Neem hier een gratis abonnement.

Meer informatie

Trumpf Nederland

 

Pin It on Pinterest