De huisshow trok veel belangstelling

Dormac CNC Solutions toonde tijdens de huisshow eind november een indrukwekkend overzicht van de Doosan-machines. Dat trok veel belangstelling. En de metaalondernemers blijken nog steeds bereid te investeren.

Meer geavanceerde machines

Dormac CNC Solutions heeft de afgelopen maanden het pand in De Goorn uitgebreid. De afronding van dit project is aangegrepen om samen met enkele partners een – druk bezochte – huisshow te organiseren. In totaal werden zestien machines getoond, waaronder een groot aantal Doosan machines, zoals Puma draaibank TT1800 ST, de verticale draaibank Puma V 550 M en het nieuwe 5-assige bewerkingscentrum VC 630 / 5AX. Volgens Huib Wennekes van Dormac kiezen klanten steeds vaker voor de meer geavanceerde machines, zoals bij de Puma-draaibanken voor de uitvoeringen met Y-as. “Ze willen minder handling.” Ook het vijfvlaks bewerken is duidelijk in opmars. Dormac liet niet alleen de Doosan 5-assige machine zien, maar ook de onlangs op de EMO-geïntroduceerde 5-asser van Dahlill.

Robotcel

Een van de partners die meedeed aan de huisshow was BMO, de Limburgse fabrikant van robotbeladingscellen voor CNC-machines. Dormac werkt nauw samen met BMO als de klanten een robotcel aan hun machine willen koppelen, waarbij BMO voor de robotcel zorgt maar Dormac de verantwoordelijkheid voor de complete opstelling op zicht neemt, dus machine inclusief robotcel. “Als klanten de eenvoud van dit concept zien, zijn ze vaak direct overtuigd”, zegt Huib Wennekes. “De cel is plug and play en dat maakt de drempel om te automatiseren laag.”

 

 

 

Hij verwacht dat de robotcel straks net zo standaard wordt voor een freesmachine als de barfeeder dat inmiddels is voor een draaibank. Dormac en BMO hebben overigens de robotcel ook al aan een draaibank gekoppeld.

 

Doosan en Siemens

De huisshow werd eveneens bezocht door Alex Ju, general manager bij Doosan Infracore Germany / European service center, en Martin Lhee, regional salesmanager. Dit jaar zijn vooral de VS en China de sterke groeimarkten voor de machinebouwer. In Europa is er de laatste weken aan zekere aarzeling in de markt, wat volgens Wennekes ook in Nederland merkbaar is. “We proeven wel een onzekerheid.” Dat neemt niet weg dat hij de huisshow achteraf als zeer succesvol betitelt. “We hebben machines verkocht en zeer interessante aanvragen gekregen.” Het weerhoudt de sector er evenmin van om door te ontwikkelen. Zo liet Daniël Kofman van Siemens weten dat samen met Doosan en Dormac gewerkt wordt aan een Doosanmachine met Siemensbesturing. “Die hadden we net niet op tijd klaar voor deze huisshow.” Dat zal overigens niet helemaal de eerste keer zijn, want twee jaar geleden heeft Doosan al eens een Puma 700 draaibank uitgerust met een Siemensbesturing. Op verzoek van Machinefabriek Amersfoort.

 

Meer informatie

Dormac

 

 

Pin It on Pinterest