Efficiënt verspanen is niet alleen een kwestie van de juiste machine, ook van het juiste gereedschap. Dat heeft Hagro Precisie laten zien tijdens de Demodagen. RVS 316 ti frezen met 267 m snijsnelheid of met 50 m / min draad rollen in 42chroom4 zijn slechts twee voorbeelden.

RVS bewerken

Een van de essentiële punten bij het frezen van roestvaststaal is dat de spanen niet aan de snijkanten van de gereedschappen gaan plakken. LMT adviseert daarom de spanen niet te dun te maken, want zeker als je droog verspaant vraag je dan om problemen want dunne spanen hebben de neiging aan het gereedschap te kleven. Om dit tegen te gaan hebben de DHC-gereedschappen voor RVS ongelijke spiraalhoeken. Nieuw is de RVS-versie (VA) van de MultiEdge vlakfrees. Daarmee werd tijdens de demo RVS 316 ti verspaand met een snijsnelheid van 267 m/min (n 1350 min-1). LMT levert nu ook snijplaatjes voor RVS voor op de MultiEdge 4Feed vlakfrees, die tot nog toe vooral voor het frezen van staal wordt ingezet. Dankzij de nieuwe positieve plaatgeometrie vraagt deze vlakfrees minder vermogen van de machine. Tijdens de demo was de tafelvoeding 10 m /min. Henk Smits, technisch adviseur: “Je pakt weliswaar heel weinig materiaal per keer, maar door de hoge voeding maak je in hetzelfde tijdsbestek meer spanen.” Belangrijk is wel om direct met meer dan 60 procent van de voeding in het materiaal te gaan, omdat anders de eerste spaan niet direct dik genoeg is.

Draad rollen

De gereedschappenleverancier demonstreerde ook nog eens het draadrollen in plaats van tappen. Volgens Henk Smits niet nieuw, maar wel bij veel verspaners nog onbekend. LMT Fette heeft een rolkop ontwikkeld voor het schroefdraad rollen op een beperkte ruimte. “Dat komt bijvoorbeeld bij de injectoren van moderne motoren voor, waar uitwendig draad moet worden aangebracht”, legt Henk Smits uit.

 

 

Bij rollen wordt het materiaal vervormd, het is dus een spaanloze bewerking. “Dat maakt de bewerking proceszeker.” Precies dat vragen verspaners als ze onbemand willen bewerken. De roltappen zijn behalve voor uitwendig snijden ook beschikbaar voor zowel doorlopende als blinde gaten. In staal snijdt men de schroefdraad M14 met 40 m/min; in 42chroom4 met 50 m/min.

Twee coatings

Wie in 316 ti draad wil tappen, kan dat met Rasant V-Magic doen. LMT past op dit gereedschap twee soorten coatings toe. Allereerst wordt het gereedschap voorzien van een standaard titaannitride coating, die daarna deels weer wordt weggeslepen, waarna op de ongecoate delen een zuivere nitridecoating wordt aangebracht. Hierdoor is dit oppervlak ruwer en verstuiken de spanen, wat het risico op breuk vermindert.

 

Klik op de foto om het foto-album van de demodagen te bekijken

In het volgende digimagazine verschijnt een uitgebreider artikel

 

Meer informatie:

Hagro Precisie

 

 

 

Pin It on Pinterest