Haimer laat met het nieuwe Cool Flash systeem voor de krimphouders uit eigen fabriek zien dat de koeling en smering tijdens het frezen nog altijd beter kunnen.

Filmlaag rond gereedschap

Koelsmeeremulsie moet het liefst precies op de plek komen waar de spaan gevormd wordt. Haimer heeft daartoe al langere tijd geleden het Cool Jet systeem ontwikkeld. De emulsie wordt via drie kleine openingen vooraan de krimphouder direct op de snede gericht. Nu gaat de Duitse fabrikant een stap verder. Wie de Haimer krimphouders voorziet van het Cool Flash systeem, zorgt ervoor dat de koelsmeeremulsie zich als een deken rond het gereedschap slingert. Er ontstaat als het ware een dunne filmlaag op de snijkanten van de frees, die ook in takt blijft bij hoge toerentallen van de freesspindel.

Hoge spindeltoerentallen

Haimer slaagt hierin door vooraan de krimphouder een schijf te plaatsen waarin aan de binnenzijde een holte is gefreesd. De koelsmeeremulsie door de krimphouder hier naar toeg geleid. In de holle ruimte bouwt zich druk op en uiteindelijk komt de emulsie spiraalvormig – dankzij het roteren van het gereedschap – naar buiten. De emulsie blijft als ware het een film rond de schacht en beweegt dan geleidelijk naar de snijkanten. Haimer zegt op deze manier een ideale koeling en smering in de snede te realiseren. Dat geldt ook bij het gebruik van hoge toerentallen, waar je anders last kunt hebben dat de emulsie door het luchtwervelingen vanwege het hoge toerental niet goed op het snijvlak van de frees komt.

Op EuroMold gaf Haimer een demonstratie van het systeem, waarbij men liet zien dat de smering ook bij toerentallen tot 20.000 rpm goed bleef. De fabrikant zegt dat het systeem geen nadelig effect heeft op de klemming van het gereedschap in de krimphouder. Het Cool Flashsysteem kan zelfs aangebracht worden op de meeste bestaande krimphouders van de Duitse fabrikant.

Meer informatie
Haimer
Oude Reimer (Nederlandse vertegenwoordiging)
CWS Tools (Belgische vertegenwoordiging)

 

 

Pin It on Pinterest