Een heupimplantaat in een opspanning

De medische industrie wordt alom aangeduid als groeisector voor de maakindustrie. Op de komende METAV krijgt dit thema extra aandacht. Een van de aantrekkelijke producten zijn orthopedische implantaten, bijvoorbeeld de heup- en gewrichtsvervangers zoals Rochester Medical Implants die maakt op Haas-machines.

Een van tien megatrends

De VN voorspelt dat tegen 2050 een op de drie mensen in de rijke landen ouder is dan zestig en een op de tien ouder dan tachtig. En tegenwoordig willen ze ook op die leeftijd actief zijn. De vraag naar orthopedische implantaten zal dan ook toenemen. Professor Eberhard Abele, verbonden aan de  TU Darmstadt, bestempelde tijdens de persconferentie van de METAV ‘levenskwaliteit’ als een van de groeimarkten voor de toekomst. Hij ziet dit als een van de tien megatrends die hun stempel op de samenleving gaan drukken. “Momenteel is de markt voor zorgproducten wereldwijd 240 miljard euro groot en die groeit sterker dan andere markten. De levensverwachting stijgt, de medische mogelijkheden eveneens.” Abele ziet hier kansen voor zowel de verspanende industrie als ook voor toepassing van additive manufacturing, het 3D printen.

Braamvorming op PEEK

James Evans, president en general manager van Rochester Medical Implants (RMI) in Noblesville (IN), zag dit al een jaar of vijf geleden toen hij de overstap naar dit verspanend bedrijf maakte. Het bedrijf was een toeleverancier van chirurgische implantaten en instrumenten voor een grote OEM’er. In 2007 begon RMI producten te maken met behulp van PEEK-OPTIMAÒ, een lichtgewicht maar sterke kunststof die geschikt is voor duurzame implantaten. Het probleem was echter de braamvorming aan de producten. Hij legde het probleem voor aan zijn machineleverancier, Haas Automation. Die bracht hem in contact met gereedschapsleveranciers. James Evans: “Die ons lieten zien wat de juiste manier was. Dit zette me ertoe aan mijn eerste grote aankoop te doen: een nieuwe Haas-freesbank met een maximaal toerental van 30.000 omw/min. Met haar zeer scherpe gereedschappen en hoge toerentallen zorgde de machine voor een aanzienlijke verbetering van onze capaciteit om uitstekende oppervlaktenawerkingen te realiseren met PEEK.”

 

Alles via Mastercam programmeren

Het programmeren van de machines doet de Amerikaanse toeleverancier in het CAD-/CAM-systeem van Mastercam. David Langenkamp, director of manufacturing bij RMI, legt uit: “Als we geen 3D-model krijgen van een klant, dan maken we zelf een model. Handmatig programmeren doen we niet meer.

markt voor zorgproducten wereldwijd 240 miljard euro groot en die groeit sterker dan andere markten

We uploaden de gereedschapswegen gewoon via de USB-poorten rechtstreeks vanaf Mastercam naar de machines. Op die manier duurt het slechts een paar minuten om iets te herprogrammeren als er kleine wijzigingen zijn die we willen aanbrengen.”

Vijftien Haas machines

Voor het bewerken van PEEK (ongeveer een kwart van de totale productie) heeft RMI verder geïnvesteerd in twee extra Haas-freesbanken met een maximaal toerental van 30.000 omw/min.

[box type=”info” border=”full”]Metal meets Medical

Onder de noemer Metal meets Medical staat tijdens de METAV (28 februari tot en met 3 maart in Düsseldorf) opnieuw de medische sector in het middelpunt. De groei wordt hier nauwelijks afgeremd door de crisis. Siemens richt op de METAV samen met enkele partners een bijzondere stand in, waar verschillende toepassingen uit de medische industrie die op verspanende machines zijn gemaakt, getoond zullen worden. Dat gebeurt onder het motto Van uniek tot Massaproductie, om aan te geven dat het zowel om complexe enkelstuks gaat als om hoogwaardige serieproducten.

Deze stand is te vinden in hal 15/E8

METAV Düsseldorf [/box]

 

de bewerking van de metalen implantaten (driekwart van de productie) zijn er zes freesbanken met een maximaal toerental van 15.000 omw/min gekomen. Momenteel telt het bedrijf 32 medewerkers en 15 verticale freesmachines van Haas. Het zijn bijna allemaal 5-assige machines. Deze machines draaien vijf dagen per week, in dubbele ploegen, en zijn ook op zaterdag beschikbaar. “Ze spelen een belangrijke rol in onze capaciteit om positief en flexibel tegemoet te komen aan de behoeften van onze klanten. We kunnen nu opnieuw een fantastische service bieden.”

Rapid prototyping

Het werk van RMI bestaat voor ongeveer 80% uit het maken van orthopedische implantaten met een hoge precisie, met name voor spinale chirurgie, en voor 20% uit het maken van de instrumenten die worden gebruikt tijdens die ingreep. De Amerikaanse toeleverancier biedt ook Rapid Prototyping-processen (RP) aan, met name om een ​​klant in staat te stellen een product te testen alvorens het ter goedkeuring voor te leggen aan de FDA, de Amerikaanse geneesmiddelen- en voedingsautoriteit. Daarvoor gebruikt men een  Haas Mini Mill. Snelle levering kan ook in de medische wereld vaak noodzakelijk zijn.

 

Meer informatie

Rochester Medical Implants


 

 

 

 

Pin It on Pinterest