De rechtszaken tussen Samsung en Apple zijn ondertussen haast niet meer te tellen. De twee zijn in de rechtszalen elkaars rivalen, maar in de praktijk is Apple voor Samsung een grote klant en leunt Apple op Samsung als toeleverancier. 

Apple koopt veel bij Samsung

The Economist had onlangs een online artikel dat een interessant inkijkje schetst in de verhoudingen tussen de twee rivalen in de smartphonemarkt. Apple koopt voor ongeveer 26 procent van de verkoopprijs van een iPhone in bij toeleverancier Samsung en laat die door Foxconn in elkaar zetten. Foxconn is een Taiwanese producent, die het werk in de fabriek in China laat doen. Kwestie van lagere lonen. Welke componenten Samsung levert? iSuppli, de bron waarop The Economist zich baseert, rept onder andere over flash geheugen, het werkgeheugen en de processor.

7 dollar marge

Het onderzoeksbureau heeft ook gekeken naar waar de opbrengst van een iPhone, in dit geval een versie 4, naar toegaat. Raad eens: het leeuwendeel naar Apple. Toegegeven: daar zitten de knappe koppen die al dat moois en handigs bedenken en natuurlijk de slimme marketeers die er iedere keer weer in slagen de consument ‘s nachts urenlang voor de deur te laten staan, om vooral niet de bewust schaars gehouden nieuwe gadges te missen. Van de gemiddelde verkoopprijs van 560 dollar gaat er volgens iSuppli 178 dollar naar het potje waaruit toeleveranciers worden betaald. Foxcon zou een marge hebben van 7 dollar. De moraal van het verhaal volgens ons? Een eigen product is nog niet zo verkeerd. Die marge haal je als toeleverancier nooit.

Waarom dan toch die rechtszaken, vraag je je af? Wel, Apple voelt de hete adem van Samsung in de nek. En dat vinden ze in Cuppertino minder leuk.

Reageren? franc.coenen@made-in-europe.nu

 

Pin It on Pinterest