Staat de 3D printindustrie op het punt de plaats van de CNC-machinebouwers in te nemen? Interessante vraag, waar ook de financieel analisten zich al over buigen. Zij zien de interesse voor 3D printen groeien.

Op RapidPro, het 3D printevent van het Mikrocentrum op 25 en 26 januari, zullen de financiële vragen waarschijnlijk beperkt blijven tot wat kost die printer en hoeveel kost het product dat eraf komt. Voor anderen gaan de vragen dieper. Business Insider had onlangs een aardige analyse van deze markt. Volgens Steve Bulwa, een investeringsanalist, concludeert in zijn analyse dat aandelen van machinebouwers, zoals Hardinge en Hurco, goedkoop lijken. In koerswinstverhoudingen zijn de fabrikanten van 3D printers twee tot drie keer zo duur. Maar, zegt de analist:

In veel toepassingen zal CNC bewerken waarschijnlijk nooit vervangen worden door additive manufacturing

Bruikbare techniek

Hij geeft ook aan waarom hij dit denkt. Ondanks de mogelijkheden die er zijn, ziet hij additive manufacturing nog vooral als een design tool. Dat overigens wel de productontwikkelingscyclus aanzienlijk versnelt. Ook voor het matrijzenmaken zie hij toepassingen. Hij noemt het een bruikbare techniek voor deze sector. Echter niet voor de massaproductie. De materiaaleigenschappen van een 3D printdeel toch anders zijn dan van een spuitgiet product. En voor de metaal sinterdelen heb je bijna altijd nog een nabewerking als frezen nodig.

De belofte van nanotechnologie

Bulwa is echter helemaal niet zo negatief over de technologie als je misschien ondertussen denkt.

 

 

 

Want hij verwacht dat nanotechnologie de materiaalontwikkeling een boost zal geven en dat je dan materialen krijgt die unieke eigenschappen bezitten.

We zullen materialen zien die sterker zijn maar ook lichter dan bestaande, extreem duurzaam maar tegelijkertijd geleidend.

Geloof in de toekomst

Met andere woorden: geloof in de nieuwe technologie is er. Steve heeft zelf al in 2009 aandelen gekocht van bedrijven als Stratasys en 3D Systems. Maar de doorbraak van additive manufacturing zal nog tijd vergen. Moet je ondertussen dan aandelen kopen van goedkoop lijkende machinebouwers? “Nee”, is zijn slotconclusie. Die sector ligt onder vuur van een nieuwe baanbrekende technologie. Ondanks dat CNC bewerken nadrukkelijk aanwezig zal blijven, is additive manufacturing een technologie die blijft verbeteren en een aandeel blijft winnen in de maakindustrie.

Benelux

Deze week in de RapidPro-editie van ons digimagazine voorbeelden van Nederlandse toeleveranciers die nu al omzet boeken met hun 3D printers. En die wel degelijk een verschuiving zien. Echter, net als bij de opmars van de elektrische auto: over vijf jaar zullen er nog heel veel auto’s met verbrandingsmotoren rond tijden. En over tien jaar ook nog. Met de CNC-machines zal het net zo gaan.

Lees hier het artikel van Business Insider

 

Pin It on Pinterest