Edgecam Waveform zorgt voor mooie, gelijkmatige spanen, zoals op EuroMold werd getoond

World Class Manufacturing kan niet zonder automatisering. Maar dat betekent niet zomaar robots of laadsystemen aan machines koppelen. In de verspaning kan veel winst worden geboekt door de werkvoorbereiding weg te halen bij de machine.

Dat zegt Anco Euser, directeur van Widenhorn, een van de exposanten op de Techni-Show.  Op de grootste machinebeurs van de Benelux (13 – 16 maart in Utrecht) is World Class Manufacturing het thema. Volgens Anco Euser halen verspaners vaak nog niet het maximale uit hun machines, wat wel noodzakelijk is als je world class manufacturing zoekt. Nu het investeringsklimaat uitdagender wordt, is het ook vanuit die invalshoek des te belangrijker de aanwezige mogelijkheden van zowel machines als medewerkers maximaal te benutten. “Dat kan met software steeds beter. Maar voordat je iets kunt optimaliseren, is het belangrijk te weten waar de verbeteringen te halen vallen.” Veel informatie kun je vergaren met real time monitoring van je machines. Zonder de operator te belasten met machinelijsten of barcodelijsten, kun je de effectiviteit van CNC-machines direct uitlezen. Anco Euser: “Met deze meetdata kunnen we een Overall Equipment Effectiveness berekening maken en zie je waar nog winst te halen valt.”

 

 

 

Werkvoorbereiding 

De grote winst kan dikwijls geboekt worden door de werkvoorbereiding weg te halen bij de machine, zodat de spil kan draaien en dure machines niet stilstaan omdat er geprogrammeerd wordt. Probeer ook in de werkvoorbereiding zo manarm te opereren, raadt Euser aan. “Dat kan met CADCAM systemen. Met bijvoorbeeld de Edgecam Strategy manager kun je repeterende taken automatiseren. Dat leidt tot snellere en betere programma’s en tot de kortste cyclustijden.”

Edgecam Waveform

Een goed voorbeeld hoe je met moderne software efficiënter kunt frezen is Edgecam’s Waveform, onlangs officieel geïntroduceerd. Deze freesstrategie is erop gericht om bij het voorfrezen in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk materiaal weg te halen. Daarvoor worden op een slimme manier de freesbanen gegenereerd, waarbij de snedediepte in combinatie met de voeding en breedte geoptimaliseerd zijn. Edgcam past bovendien de freesparameters zodanig aan dat er geen piekbelastingen ontstaan die de standtijd van het gereedschap en machine negatief beïnvloeden.

 

Meer informatie

Techni-Show 2012

Widenhorn / Edgecam

 

 

Pin It on Pinterest