Tandwielen slijpen uit vol materiaal zodat je (nog) niet in een afwikkelfrees hoeft te investeren. Met deze innovatie dingt de Van Hoof Groep mee naar de ESEF Best Supplier Award 2012.

Uit frustratie geboren

De innovatie komt voor rekening van Van Eijk Transmissie, een van de vier bedrijven van de groep. Deze producent van aandrijfcomponenten toonde de innovatieve technologie onlangs bij de presentatie van alle nonimaties, voor zowel de ESEF als Techni-Show Awards. Godfried Rovers, directeur, merkte daarbij op dat de innovatie eigenlijk voortkomt uit “frustratie dat klanten acht weken moesten wachten voordat een afwikkelfrees klaar was.” Dat behoort met de nieuwe techniek tot het verleden. “Hoe sneller onze klant met zijn prototype naar de markt kan, des te meer loopt hij voor op zijn concurrent”, alodus Nicol van Hoof, directeur van de Van Hoof Groep.

Zonder afwikkelfrees

Van Eijk Transmissie is vooral sterk in prototypebouw. Voor meerdere sectoren, zoals automotive, windenergie en machinebouw, worden hoogwaardige sets van tandwielen gefreesd.

 

 

 

Samen met de machineleverancier heeft men nu een heel nieuw proces ontwikkeld. De machineleverancier is met name bezig geweest met de software die voor de bewerking nodig is. Met een standaard slijpsteen wordt het klantspecifieke tandwiel geslepen uit vol materiaal, varierend van module 1 tot en met 8. Naslijpen kan zowel tand voor tand als met behulp van een afwikkelslijpsteen. Godfried Rovers: “Klanten hoeven dus niet acht weken te wachten totdat de afwikkelfrees gereed is, noch hoeven ze hier direct in te investeren. En wij maken van onze slijpmachine een echte productiemachine.” Weliswaar kost het slijpen van de tandwielen uit vol materiaal meer tijd dan het frezen, doordat je geen speciaal gereedschap meer hoeft te ontwikkelen neemt de totale doorlooptijd van een project sterk af. “Een complete set voor een versnellingsbak hebben we in twee weken geslepen. Binnen vier weken kon de klant de aandrijving testen”, aldus Rovers. Pas wanneer de serieproductie wordt opgestart, hoeft de klant de afwikkelfrezen te laten maken. Voor enkelstuks heb je die helemaal niet meer nodig.

Nauwkeuriger

De innovatieve technologie biedt als bijkomend voordeel dat je in de klasse 4 en 5 tandwielen zelfs nauwkeuriger slijpt dan je met de frees kunt realiseren. Dat heeft ermee te maken dat voor dergelijke toepassingen het freesgereedschap klein is en een hoge slijtage kent. “Met onze schijf kunnen we wel goed bewerken en een gladder oppervlak creëren doordat we profiel en afwikkelslijpen kunnen combineren, waardoor de klant dus in de prototypefase al een veel reëler beeld krijgt van de afwerking van het eindproduct.”

Van Eijk Transmissie is met deze eigen ontwikkeling genomineerd voor de ESEF Best Supplier Award. De bekendmaking van de winnaars gebeurt op 13 maart, aan het eind van de eerste beursdag. De Brabantse toeleverancier laat op de beurs een complete tandwielkast zien die met de nieuwe techniek is gemaakt.

Meer informatie

ESEF 2012

Van Hoof Groep

 

Pin It on Pinterest