Heb je de laatste dagen van het oude jaar ook goede voornemers gemaakt? En ben je er in de eerste week van het nieuwe jaar misschien al vanaf geweken? Niks om je voor te schamen. Dat is heel gewoon, zegt Ben Tiggelaar.

Exibitor Academy

Ben Tiggelaar, onderzoeker, schrijver en trainer, heeft een poosje geleden de exposanten van de Techni-Show en ESEF, fijntjes uit de doeken gedaan waarom we ons vanalles voornemen maar vaak andere dingen doen. Hij was de laatste spreker tijdens de Exhibitor Academy die beursorganisator VNU Exhibitions georganiseerd had. Want 2012 is weer het jaar van de twee belangrijkste beurzen voor de maakindustrie in de Benelux. Neem je alvast voor om in de week van 13 maart zeker een dag vrij te houden voor een bezoek aan de Techni-Show en de ESEF in Utrecht.

Automatische piloot

Doe dat dan ook, want sinds de lezing van Ben Tiggelaar snap ik alles over uitstelgedrag. Wetenschappers spreken over de intention behavior gap: we willen vanalles maar we doen wat anders. En dat komt, heeft Ben me in driekwartier geleerd, doordat we het leeuwendeel van onze handelingen op de automatische piloot uitvoeren. 95 procent onbewust gedrag, 5 procent gepland gedrag. Zijn tip: maak wat je je voorneemt meetbaar, attractief en persoonlijk en verander eens je omgeving. Want die prikkelt je gedrag. Dat doet me overigens denken aan een opmerking van een Nederlandse gereedschappenleverancier. Die zei laatste in een interview dat nogal wat mensen frezen en draaien zoals ze dat al jarenlang gewend zijn. Ze gebruiken de nieuwe mogelijkheden onvoldoende en laten zo kansen liggen!

Risicomijden

Een ander punt dat Ben aanhaalde, was risicomijding. Risicomijden speelt een grotere rol dan plezier ergens in beleven. “Slechte ervaringen onthoud je; van negatieve feedback lig je wakker; positieve reacties glijden snel van je af.” Waarom? Nogmaals Ben Tiggelaar: “Wat pijn doet vinden we in ons hoofd belangrijker.” Durf nu eens grenzen te verleggen. Ik denk dat straks zowle op de ESEF als de Techni-Show voorbeelden te vinden zijn van bedrijven die daarmee hun positie versterkt hebben. Zoals de bedrijven die nu durven investeren in 3D printtechnologie. Zij zien niet de beperkingen, maar de mogelijkheden.

Reageren? franc.coenen@made-in-europe.nu

 

 

hastag ts2012

Pin It on Pinterest