Professor Hans-Werner Sinn vorig jaar tijdens het AWK 2011.

IG Metall, de vakbond in de Duitse metaalindustrie, gaat de onderhandelingen over de nieuwe collectieve lonen in met een eis van 6,5 procent loonopslag. Kan de Duitse sector dat hebben?

Toen ik het verhaal las, moest ik meteen aan professor Hans-Werner Sinn denken, de Duitse econoom die het IFO leidt, het onderzoeksinstituut dat elke maand het ondernemersvertrouwen bij onze Oosterburen meet. Vorig jaar hield hij een boeiend betoog op de eerste dag van het Aachener Werkzeugmaschinen Kolloquium over de schuldencrisis, de Griekse crisis en waarom Duitsland het zo goed doet.

De Europese Unie is de lamme eend van de wereld en dat blijft zo.”

Waarom Duitsland dan zo’n positieve uitzondering is in Europa? Volgens Hans-Werner Sinn maar om een redenen: loon- en prijsmatiging in combinatie met hervormingen van de arbeidsmarkt. En wie regelmatig in Duitsland vertoeft, moet dat beamen. Uit eten is smakelijk en betaalbaar. Waar in Nederland slaap je nog in een goed hotel voor 70 euro per nacht? Zo verwoorde professor Sinn het in Aken:

Duitsland is het lage lonen land van Europa geworden.”

En nu vindt IG Metall het tijd worden dat de werknemers ook profiteren van het Duitse succes. Mehr und fair muss drin sein, kopt de vakbond boven het persbericht. Naast deze krachtige looneis wil de vakbond ook meer inspraak van de OR bij het bepalen van de hoeveelheid uitzendkrachten in het bedrijf. En men wil dat bedrijven jongeren die hun bedrijfsopleiding hebben afgerond, in dienst nemen.

Een van de deelnemers aan het AWK vroeg de professor hoe lang Duitsland de sterke groei nog kon volhouden? Sinn verwachtte vorig jaar nog een positieve ontwikkeling, omdat de binnenlandse vraagt volgens hem aantrekt. Dat is uitgekomen. En met 6,5 procent loonsverhoging in het vooruitzicht zullen de Duitse consumenten bereid zijn hun beurs ook dit jaar te trekken. Maar Sinn waarschuwde ook dat uiteindelijk het feestje voorbij zal zijn, als de lonen te sterk gaan stijgen en Duitsland zich uit de markt prijst. Laten we hopen dat dit nog niet al te vlug gebeurt.

 

Pin It on Pinterest