Geometrische nauwkeurigheid is één zaak, maar vandaag de dag gaat het ook om supernauwkeurige oppervlakken. Mitsubishi combineert beide in de nieuwe draadvonkmachine NA 1200 Essence. Het innovatieve aandrijfconcept verlegt grenzen.

Dymato is met de Mitsubishi draadvonkmachine NA 1200 Essence genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award. Het bijzondere aan deze machine is, zo zegt Theo Coffeng (Dymato), het innovatieve aandrijfconcept: tubular direct drive. De Japanners hebben niet voor de klassieke lineaire aandrijving gekozen, maar verdelen de ringvormige permanentmagneten rond de omtrek van een stabiele, holle as.

[box type=”tick”]De jury:

Opvallend zijn de directe asaandrijvingen geïntegreerd in de machineconfiguratie op basis van buisvormige servomotoren: de ‘Tubular Direct Drive’ [/box]

Om deze cilinder heen zit het motorspoelenpakket. Het resultaat van deze constructie is dat de machine geen start-stop momenten meer kent. Overdreven gezegd: bij een traditionele lineaire aandrijving moet telkens eerst een startmoment overwonnen worden, wat een negatief effect heeft op de oppervlakteruwheid.

Gelijkmatigere beweging

Theo Coffeng: “Er ontstaat een veel gelijkmatigere beweging, minder schokkerig. Dat zorgt voor een lagere oppervlakteruwheid.” Deze laatste bedraagt volgens de fabriek 0,05 µm (ra-waarde), terwijl de geometrische nauwkeurigheid op 5 µm ligt. Mitsubishi combineert in de tubular direct drive de voordelen van een lineaire aandrijving met die van een kogelomloopspindel, waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest moderne encoders en signaalverwerking om absolute positienauwkeurigheid te bereiken.

Toepassingsgebied verbreed

Met deze waarden verlegt Mitsubishi de grenzen van het draadvonken, precies wat onder andere de medische industrie maar ook de halfgeleiderindustrie zoeken. Hier worden producten gevraagd die je bijna op geen andere manier meer kunt maken dan met draadvonken, bijvoorbeeld een radius van 0,05 mm in een hoek. “Dat kun je niet meer frezen”, zegt Coffeng. Behalve deze geometrisch hoge eisen, zoekt men naar alsmaar betere oppervlakteruwheden. Daar speelt Mitsubishi met deze aandrijftechnologie eveneens op in.

Onderhoudsvrij 

Theo Coffeng ziet de groei van de afzet van draadvonkmachines vooral komen uit de productiesector en niet meer uit de gereedschappen- en matrijzensector, die van oudsher deze technologie toepast.

 

 

 

“In deze laatste sector is er vooral een vervangingsvraag of omdat men nieuwe technologie wil. In de productiesector zien we echt nieuwe vraag, omdat men hier uitbreiding van de productiecapaciteit zoekt.” Het ringvormige aandrijfconcept heeft overigens ook een positief effect op de duurzaamheid van de draadvonkmachine. Door de geringe belasting kennen deze toch al een lange levensduur, Mitsubishi doet daar nog een schepje bovenop doordat deze motorconfiguratie van de NA 1200 Essence onderhoudsvrij is gedurende de hele levensduur van de machine. Dat komt onder andere doordat voor het omzetten van een roterende beweging in een lineaire er geen overbrengingen en koppelingen meer nodig zijn.

Mitsubishi demonstreert tijdens de Techni-Show op de stand van Dymato deze nieuwe draadvonker. Dat gebeurt live op stand C032 in hal 12.

 

Meer informatie:

Dymato

Mitsubishi
[box type=”info”]

Techni-Show Innovatie Awards en Made in Holland Award

Dit is het vijfde artikel uit een serie over de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Award en Made in Holland Award, die belangrijk zijn voor de verspanende industrie. De winnaars worden 13 maart aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show bekendgemaakt. Eerder verschenen artikelen zijn:

Fehlmann Picomax 56: veelzijdige inzet troef

TEQQ: van 110 naar 400 spiluren in de maand

AgieCharmilles: optisch de frees meten op vol toerental

 

Robomotive homanoide robot voor bin picking

[/box]

 

Pin It on Pinterest