Made-in-Europe.nu

Blisks verspanen: draai- of freesbank?

Monforts Werkzeugmaschinen draait op de METAV blisks op een UniCen 1000 draaibank.  Een heel bijzondere toepassing van draai-freesbewerkingen. MAG freest ze met stikstofkoeling.

Cryogene koeling

Fabrikanten van vliegtuigmotoren, zoals MTU en Rolls Royce, zien de bliksk liefst uit vol materiaal verspaand. Ze kunnen dan hogere toerentallen aan, wat de energie-efficiënte ten goede komt. En het scheelt montagetijd. Deze blisks zijn een geliefd werkstuk voor de fabrikanten van 5-assige bewerkingscentra om op beurzen te tonen. Op de METAV (nog tot en met zaterdag 3 maart in Düsseldorf) doet onder andere MAG dit. Deze machinebouwer freest de blisks op een 5-assig bewerkingscentrum, met als bijzonderheid de stikstofkoeling (cryogene koeling). Het stikstof zorgt voor verdubbeling van de gereedschapstandtijd door de zeer doelmatige koeling, tegen minimale kosten men.

Blisk draaien

De meest opvallende productie van zo’n blisks is te zien bij Monforts Werkzeugmaschinen, de Duitse fabrikant van innovatieve draai- en freesoplossingen. Op de METAV laat het bedrijf uit Mönchengladbach onder andere de draaibank zien die met laserondersteuning draait. Deze toepassing is zeer geschikt voor het draaien van keramiek. Monforts toont verder wat vandaag de dag mogelijk is met draaifreesbewerkingen. In een project waaraan onder andere Fraunhofer IPT heeft meegewerkt, is aangetoond dat je deze blisks ook op een draaibank met Siemens 840 D sl besturing kunt vervaardigen.

Drie machines vervangen door een

“Wij vervangen drie machines door een machine en dat scheelt cyclustijd. Je hoeft immers voor de draaibewerking niet meer het werkstuk op een andere machine te plaatsen”, legt Ralf Meyendriesch uit, hoofd van de designafdeling en verantwoordelijk voor deze ontwikkeling. De spindel met 37 kW vermogen en 150 Nm koppel is, zo hebben de metingen door het Fraunhofer IPT aangetoond, meer dan voldoende krachtig om de turbineschoepen efficiënt te frezen. Per schoep freest men in chroomnikkelstaal een half uur, voorfrezen en finishen. De freesbewerking is misschien wel iets langzamer dan op een freesmachine, wat telt, meent Meyendrisch, is de totale cyclustijd. “Doordat we niet hoeven om te spannen op een andere machine, is die korter.” Monforts wil de technologie nu integreren in een UniCen 800 draaibank, die aan stuk compacter is.


De UniCen 1000 draaibank van Montforts Werkzeugmaschinen is te zien in hal 17 B 16

MAG staat in hal 16 F 14

 

 

1 comment

  • […] Blisks hebben complexe geometrieën, waardoor ze moeilijk en tijdrovend te inspecteren zijn. De Leitz Reference HP HTA oplossing werkt samen met Hexagon’s HP-O contactloze interferometrische lasersensor en Bladed Rotors Measurement software om nauwkeurige inspectiegegevens te leveren in korte tijd. Hexagon’s Bladed Rotors Measurement software maakt gebruik van een combinatie van parametrische technieken, geautomatiseerde baanplanning voor aerodynamische metingen en botsingvermijding om de tijd voor het maken van meetroutines tot wel 70% te verminderen. Ook het uitvoeren van de metingen zelf vergemakkelijkt. De scansnelheid van de taster kan automatisch worden aangepast aan de complexiteit van het oppervlak én de nauwkeurigheid die men op bepaalde punten verlangt. […]

Pin It on Pinterest