Dormac CNC Solutions toont samen met Heudra Tools op de Techni-Show het frezen van splinevertandingen met een Doosan draaibank, de PUMA 3100 XLM die in Utrecht z’n debuut maakt.

Gear hobber op draaibank

Het aanbrengen van splinevertandingen is nu vaak een tijdrovend karwei, omdat elke vertanding apart met een zaagfrees gemaakt moet worden. Het Italiaanse MT Tools heeft een aangedreven freesgereedschap ontwikkeld, dat echter doorgaans slechts gebruikt kan worden op speciale machines, omdat het gereedschap specifieke software vereist. De rotatie van de gear hobber moet namelijk exact overeenkomen met het draaien van de C-as, wat vrij nauwkeurig luistert om een goede vertanding aan te brengen in een as. Weinig draaibanken hebben deze software aan boord. “Bij de nieuwe Doosan PUMA 3100 XLM zit deze software standaard op de machine”, aldus Joost Verschure van Dormac CNC Solutions.

Toepassing

Verleden jaar heeft hij deze toepassing gezien tijdens een bezoek aan de huisshow van Doosan. Op de EMO toonde de machinefabrikant de toepassing eveneens op één van de machines, wat nogal wat vragen heeft opgeleverd. Joost Verschure ziet veel toepassingsmogelijkheden, omdat je nu dus op een draaibank ook de splinevertandingen snel en efficiënt kunt frezen, eventueel zelfs gecombineerd met andere bewerkingen. Voor toeleveranciers die veel draaiwerk hebben en af en toe zo’n vertanding moeten aanbrengen, betekent dit dat ze het werk voortaan in eigen huis kunnen doen. Joost Verschure: “Voor fabrikanten van doorsnee aandrijfcomponenten is dit een goede aanvulling. Ze kunnen hun spline-assen nu op een standaard draaibank maken.”

Live demonstratie

Dormac en Heudra Tools gaan de gear hobber live demonstreren op de Techni-Show. De PUMA 3100 XL is de nieuw frame machine uit de 2100 lijn, die in Utrecht voor de eerste keer getoond gaat worden.

Dormac hal 12, A086

 

Meer informatie:

Dormac CNC Solutions

Heudra Tools

MT 

 

Pin It on Pinterest