Het Belgische E.D.&A toont op de ESEF een multi touch bedieningsinterface voor een industriële toepassing. In de toekomst is het denkbaar dat ook werktuigmachine met meerdere vingerbewegingen bediend worden.

Nieuwe bedieningsinterfaces 

E.D.&A. ontwikkelt en bouwt en custom-made elektronische besturingen voor uiteenlopende machines en apparaten. Op de ESEF toont het bedrijf een besturing die je via een smartphone kan bedienen. Bedieningsinterfaces voor machines en apparatuur met smartphone functies zijn aan een opvallende opmars bezig in de industrie. Zo beïnvloeden bedieningsinterfaces van smartphones ook de interfaces voor industriële apparaten en machines. Gebruikers willen de eenvoud van de smartphone-bediening terugvinden in de machinebesturing. En daar hoort ook het multi touch concept bij (swipen), het bedienen door met meerdere vingers op het scherm een beweging te maken.

Slimme vingerbeweging

Daar waar vroeger meerdere aanrakingen vereist waren voor een bepaalde actie, volstaat bij een ‘multi touch’ aanraakscherm een ‘slimme vingerbeweging’. Met deze ‘slimme vingerbewegingen’ of ‘gestures’ kan de gebruiker verrassend eenvoudig door menu’s navigeren, beelden roteren of vergroten, enz.. In een volgende stap zullen meer en meer machines en apparaten rechtstreeks vanuit een smartphone aangestuurd kunnen worden. Het wordt bijgevolg een koud kunstje om instellingen te wijzigen of statussen op te vragen. Ellen Brouwers van E.D.&A laat desgevraagd weten dat het goed denkbaar is dat in de toekomst ook de werktuigmachines met deze technologie zijn uitgerust. Weliswaar niet om alle functies op die manier te bedienen, maar wel om bijvoorbeeld alarmeringen te bekijken.

Concrete toepassing

De toepassing zoals die op de ESEF te zien wordt getoond, is ontwikkeld voor een ventilatiesysteem. Door voor een webapplicatie te kiezen in plaats van een app, is de gebruiker van deze besturing niet gebonden aan een smartphone. De klant van E.D.&A is serieus van plan de techniek commercieel te gaan inzetten.

E.D.&A staat op de ESEF in hal 1 A60

Pin It on Pinterest