Auto’s worden niet meer verkocht zonder dat de CO2-uitstoot en het energieverbruik ter sprake komen. Waarom machines dan wel? Met het Blue Competence Machine Tools initiatief wil CECIMO kopers van gereedschapmachines bewust maken van de ecologische voetafdruk van hun nieuwe machine.

Een machine, CO2 van tien auto’s

De meeste kopers van machines vinden het nog vreemd: terwijl ze bij de keuze van hun nieuwe leasewagen wel degelijk naar het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot kijken, spelen die argumenten bij de aankoop van een nieuwe machine geen enkele rol. Dan is de kandidaat koper alleen geïnteresseerd in de prijs en de korting die hij kan krijgen, zegt Frank Brinken, ceo van StarragHeckert. En dat terwijl een gemiddelde draai-, frees- of slijpmachine net zoveel CO2 uitstoot als tien personenwagens bij elkaar. “Daarom moeten wij het bewustzijn bevorderen”, vult Willi Nef, vice president van Tornos, aan. Beide topmanagers uit de machinewereld waren er afgelopen week bij toen CECIMO in Brussel het Blue Competence Machine Tools initiatief lanceerde, dat verder gaat dan alleen energiebesparing.

Concurrentiepositie

Hiermee willen de machinebouwers het thema duurzaamheid in volle omvang op de kaart gaan zetten én gebruiken om de concurrentiepositie te versterken. Niet alleen omdat dit uit ecologisch oogpunt en met het oog op de ambities die Europa op dit vlak heeft nodig is; ook omdat het de Europese industrie een voorsprong kan geven. Duurzaamheid wordt een concurrentiefactor, aldus Filip Geerts, directeur  van CECIMO. Daarom heeft deze koepelorganisatie het van oorsprong Duitse initiatief omarmd en wordt het nu opengesteld voor alle Europese machinebouwers. Op de komende METAV vindt de aftrap voor het bredere publiek plaats. Volgens Martin Kapp, president van CECIMO, is de gereedschapmachineindustrie de sleutel tot grondstoffen efficiënte productie in alle industriële sectoren. Nu verbinden de machinebouwers zich met het Blue Competence initiatief aan het optimaliseren van zowel de machines als de processen als het vergroten van het bewustzijn op dit punt bij hun klanten.

METAV: concrete voorbeelden

Op de komende METAV (28 februari – 3 maart) in Düsseldorf wordt veel aandacht besteed aan energie-efficientie van gereedschapmachines. Fabrikanten tonen dan hier concrete voorbeelden. Dat gebeurt onder andere in de collectieve stand op de beurs van de machinebouwers uit Nordrhein Westfalen (hal 16 stand B14). In deze Duitse deelstaat loopt het project Effizienzfabrik, een innovatieplatform. Een van de deelprojecten richt zich op het reduceren van het energieverbruik van de hoofdspindel en de aggregaten van een standaard verspanende machine met 25 procent. Tijdens de lancering van het CECIMO-initiatief lieten machinefabrikanten als Tornos, Starrag Heckert, Niles en Prima Power (plaatbewerkingsmachines) zien welke resultaten je nu al kunt bereiken door eenvoudige oplossingen als een frequentieregelaar op de pompen voor de koelsmering (Niles, ongeveer 40 procent energiebesparing), optimalisering van de koeling (StarragHeckert, 50 procent reductie van het geïnstalleerd koelvermogen) en door de besturing de beste balans te laten zoeken tussen snelle bewegingen en korte cyclustijden (Tornos, 7 procent besparing zonder dat de cyclustijd langer wordt).

Beter met minder

Frank Brinken zegt dat StarragHeckert in eerste instantie kijkt naar de aandrijfsystemen en de periferie. “We concentreren ons op de drive componenten, het druksysteem voor de koelsmering, hydrauliek en de mechanische componenten.” Bij Tornos kijkt men nadrukkelijk ook naar de besturing en naar mogelijkheden om de massa te reduceren door constructies met Eindige Elementen Methode door te rekenen. “Daardoor komen we tot een lagere massa met betere eigenschappen van de componenten.” Ook integratie van bewerkingen is volgens hem een oplossing. “Drie of een machine, dat is een flinke besparing.” CECIMO-president Martin Kapp ziet op korte termijn ook een opdracht om klanten te wijzen op het belang om energie- en klimaataspecten mee te wegen in het aanschafproces.

Op de foto van links naar rechts  Filip Geerts (CECIMO), Juha Mäkitalo (Prima Power), Frank Brinken (StarragHeckert), Willie Nef (Tornos) en Martin Kapp (CECIMO / Kapp Group).

In het komende digimagazine meer over het Blue Competence initiatief en hoe je duizenden euro’s per jaar per machine kunt besparen door naar de energie-efficiency te kijken. Neem hier een gratis abonnement.

 

Meer informatie

CECIMO Blue Competence Machine Tools

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest