Voor machinefabrikanten is de handel in gebruikte machines van het eigen merk een aantrekkelijke business geworden. Een aantal van hen, DMG, SHW Werkzeugmaschinen, Chiron en Carl Zeiss, presenteert zich dit jaar dan ook weer op USETEC in Keulen.

 

DMG: 50 miljoen euro

Een slordige 50 miljoen euro. Dat is de omzet die de gebruikte machinedivisie van DMG elk jaar omzet. Jaarlijks brengt de dochter van de wereldmarktleider in CNC-machines, daarvoor zo’n 500 machines onder bij klanten. “Vooral vanuit het oogpunt van klantenbinding”, zegt Thomas Trump, de directeur van dit DMG-onderdeel. Begin maart is DMG opnieuw van de partij op USETEC in Keulen, de vakbeurs voor gebruikte machines. De Duitse fabrikant handelt al een jaar of twintig in de gebruikte machines van het eigen merk. Strikte voorwaarde: de machine mag niet ouder zijn dan 10 jaar en er volgt eerst een volledige retrofit. Door verspanende bedrijven een gebruikte machine te verkopen, hoopt men ook in beeld te zijn als er een nieuwe gekocht gaat worden. Een directe levering kan ook aan argument zijn om voor gebruikt te kiezen.

Meer vraag dan aanbod

De handel in gebruikte machines is momenteel levendig. De vraag naar jonge, gebruikte machines is groot, zowel in Europa als daarbuiten. Vooral de export naar buiten Europa trekt aan. Enerzijds omdat nieuwe machines dikwijls langere levertijden hebben, aan de andere kant vanwege de beperkte financiële armslag die de koper heeft. Carl Zeiss, de fabrikant van meetapparatuur en industriële scanners, rekent dit jaar zelfs op dubbelcijferige groei in de omzet in gebruikte machines. “De vraag is hoger dan het aanbod”, aldus Michael Lücke van Carl Zeiss.

Klantenbinding bij SHW

Op USETEC is er dit jaar net als bij de vorige editie van de beurs een gemeenschappelijke stand van Siemens, Chiron, Carl Zeiss en SHW Werkzeugmaschinen. Deze laatste machinebouwer is nog niet zo heel erg lang geleden zelf in de handel in gebruikte machines gestapt en denkt hier op termijn zo’n dertig procent van de totale omzet uit te kunnen halen. De Nederlander Frank van der Sluis, die deze divisie van SHW leidt, zegt: “De trend bij grote machines zoals die van SHW was dat klanten nieuwe wilde kopen. Maar als de fabrikant de machine retrofit en dan zelf verkoopt, geeft dat vertrouwen.” Ook bij SHW gaat er een duidelijke visie schuil achter het initiatief om de handel in gebruikte machines van het eigen merk in eigen hand te houden. “We willen niet dat onze machines een slechte naam krijgen. Door ze zelf te verkopen, zorgen we dat klanten die groeien terug komen.” Ook hier geldt dat men vooral op lange termijn klanten aan zich wil binden. Bovendien heeft men met de geretrofitte machines een snel leverbaar alternatief achter de hand.

 

USETEC vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 7 maart in de Messe Köln.

Meer informatie

SHW Gebrauchtmaschinen

Carl Zeiss

DMG Gebruikte machines

 

 

 

 

Pin It on Pinterest