Werner Arns (l) en Mike Onida van GF AgieCharmilles met de platina award

De vakjury van de Techni-Show Innovatie Awards heeft dit jaar nadrukkelijk gekozen voor het thema procesbeheersing. GF AgieCharmilles heeft met het ITM-gereedschapcontrolesysteem platina gewonnen; Renishaw met de Equator goud en Amada met de afkantpers met gereedschapwisselaar zilver.

Gereedschap meten

Alle drie deze winnende inzendingen sluiten naadloos aan op het beursthema world class manufacturing en de trend om hoognauwkeurige onderdelen zo manarm als mogelijk te maken. Daarvoor is een absolute procesbeheersing noodzakelijk, tot in elk detail. GF AgieCharmilles, de winnaar van de platina award, laat in het 5-assig bewerkingscentrum HSM 400 ULP zien dat je alleen supernauwkeurig kunt werken als je tot in het laatste details het proces bewaakt. In deze machine is een optische camera ingebouwd die tijdens het draaien in de spil de gereedschappen meet en controleert met de oorspronkelijke opname. Werner Arns, manager GF AgieCharmilles Benelux, is blij met de platina Award. “Je hoopt natuurlijk te winnen en ik schatte onze kansen goed in, omdat het ITM-systeem echt aansluit op waar de jury op gelet heeft. Dat we de prijs winnen, maakt me wel trots”, aldus Arns, die hierin het bewijs ziet dat GF AgieCharmilles ook op freesgebied innovatief is. Hij denkt dat het winnen van de platina award voor een boost in de Nederlandse markt kan zorgen.

Lees hier meer over het ITM systeem.

Werkstuk meten

Renishaw speelt met de Equator in op de vraag naar zero defect productie. Ook de Equator draagt zo bij aan een goede procesbeheersing in de metaalbewerking.Met deze meetopstelling kun je in de werkplaats heel snel de werkstukken controleren of ze binnen de specs vallen of niet. Daarmee voorkom je machinestilstand omdat je moet wachten op de meetkamer. Met name de snelheid waarmee je deze metingen verricht was voor de jury mede aanleiding om de gouden award toe te kennen.

 

 

 

Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux, was niet alleen blij maar ook verrast. “Dit had ik niet verwacht als ik naar de andere inzendingen kijk. Maar ik ben er trots op en het is een mooie start van de Techni-Show.”  

Lees hier meer over de Equator. 

Kleine serie zetwerk automatiseren

Amada heeft de zilveren award gewonnen met een afkantpers die automatisch de zetgereedschappen wisselt. Hiermee kun je de voor Nederland typisch kleine series zetwerk automatiseren. Amada verschuift met deze kantbank de intelligentie voor een deel naar de werkvoorbereiding. Sales manager René Hazenberg van Amada: “Dit is een fantastisch begin. Op de stand hebben we vandaag al heel veel goede reacties gekregen van plaatwerkers die zeggen dat dit hetgeen is wat de Nederlandse maakindustrie nodig heeft.”

Publieksprijs

De publieksprijs van de Techni-Show Innovatie Award is gewonnen door Valk Welding met de 3D Free Shape Welding Solution.

Made in Holland Award

De Made in Holland Award is gewonnen door Safan met de operatorhulp Safan Eye, een bijzondere toepassing van augmented reality. Met behulp hiervan ziet de bediener van de kantbank in een speciale bril de instructies, bijvoorbeeld of de plaat goed tegen de achteraanslag ligt of dat het juiste gereedschap in de klemming zit. “We verwachten dat dit een boost kan gaan geven aan jongeren die kiezen voor techniek. Met het verwachte enorme tekort aan technische vakkrachten, zou dit een prima stimulans kunnen zijn”, aldus juryvoorzitter Rolf Elling.

 

Meer informatie

Alle nominaties voor de awards zijn nog tot en met vrijdag te zien op de beurs in Utrecht. Klik hier voor de innovatieroute met ook alle innovators op de Techni-Show, innovaties die zeker ook de moeite waard zijn.

 

1 gedachte over “Jury Innovatie Awards kiest voor proces beheersing

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest