Er was veel te zien op de METAV. In tien foto’s een rondgang langs een aantal opmerkelijke innovaties en interessante nieuwtjes.

Nanobereik draaien

Paul Horn heeft een nieuwe snijstof toegepast: monokristallijne diamant (MKD). Hiermee kun je hoogglans verspanen, aldus Matthias Oettle van de Duitse gereedschapproducent. De resultaten zijn veel beter dan met CBN- of PKD-gereedschappen. Op een DMG CTX alpha 5009 draait men een rz waarde van 0,011.

 

Moduul draaien

EWS uit Duitsland heeft een gereedschap voor draaibanken ontwikkeld waarmee je de module van tandwielen kunt draaien. De tool past in de normale revolver.

 

 

Automatisering in het slijpen

Kellenberger liet in Düsseldorf de Kel-Vita zien, een rondslijpmachine die eventueel voorzien kan worden van een automatisch laadstation, dat volledig in de machine en besturing geïntegreerd wordt. Kellenberger maakt deel uit van de Hardinge-Bridgeport groep.

 

Elektrisch

Je mag de komende jaren verwachten dat hydrauliek langzaam plaatsmaakt voor elektrische oplossingen. Zaagmachinefabrikant MEBA liet de eerste volelektrische bandzaag zien. Hainbuch spant voortaan in draaibanken elektrisch en bij Roemheld Spantechnik ziet men ook in de opspanningen meer elektrische concepten komen. En zelfs WFL liet zien dat je het energieverbruik van een machine met hydrauliek aan boord, zoals de Millturn 40, kunt terugdringen met bijna 70.000 kWh per jaar (bij twee ploegen, vijf dagen in de week).

 

Hollands glorie

De Duitse fabrikanten bedenken niet altijd alles zelf. Op de stand van Roemheld werd deze automatiseringsoplossing getoond. De robot wisselt zelf het bekken. Andreas Lotz van Roemheld kondigde het tijdens het verspaningscongres tijdens de METAV aan als een van de innovaties. Wie goed keek, zag dat de robotcel die van BMO uit Nederweert is.

 

Optisch slijpen

Amada toonde dit keer de verspanende machines, waarmee men in Europa meer aan de weg wil timmeren. Onder andere werd deze optische slijpmachine gedemonstreerd door Wim Zinger van De Ridder THO, die deze tak van Amada in de Benelux vertegenwoordigt.

Stikstof koelen

Het is nog zeker geen gemeengoed, maar MAG timmert op beurzen goed aan de weg met het stikstof koelen. Ook op de METAV werd dit gedemonstreerd bij het frezen van blisks op een 5-assig bewerkingscentrum. Met name bij het verspanen van materialen zoals titanium en inconel biedt het stikstof koelen voordelen, zoals een aanzienlijk langere standtijd van de gereedschappen. Volgens MAG is deze oplossing aanzienlijk beter dan het CO2-koelen dat nu her en der aangeboden wordt, al is het maar uit het oogpunt van het klimaat. “De CO2 uitstoot willen we juist terugbrengen; stikstof is onschadelijk. 82 procent van de zuurstof die we ademenen is stikstof.”

 

Crash detector

Brankamp weet met deze piezosensor de krachten tijdens een crash te meten. Stijgt de kracht uit boven de grens die je vooraf hebt ingesteld, dan gaat de machine in minder dan 0,05 seconden in de stand nood uit en voorkom je zware schade. Het werkt tot 20 m ijlgang, daarboven ijlt de spindelkop te veel na. Brankamp wordt in Nederland vertegenwoordigd door Limas-Techniek.

Huismerk machines

Wordt het de nieuwe trend? Machinehandelaren die hun eigen huismerk machine lanceren? Hommel doet dit in ieder geval wel. Onder het eigen label UVA (Unverzagt) laat men in buiten West-Europa freesbanken bouwen. Daar is nu een serie draaibanken aan toegevoegd. Volgens een zegsman van de firma staan er ook al enkele UVA-machines in Nederland.

 

Spanen opruimen

Het draait natuurlijk allemaal om zoveel mogelijk spanen maken. Maar die moeten ook opgeruimd worden. De Duitse fabrikant RUF bouwt machines om de spanen samen te persen tot briketten. En dan krijg je dit.

 

De Braziliaanse dames stonden overigens op de stand van Hainbuch, waar ze gratis popcorn uitdeelden. Die vond gretig aftrek, wat waarschijnlijk niemand verbaast.

 

Pin It on Pinterest