Met MKD kun je volgens Paul Horn tot op de nanometer nauwkeurig bewerken.

Oppervlakteruwheden in de verspaning schuiven op in de richting van nanometers. De Duitse gereedschapsfabrikant Paul Horn speelt hierop in met het nieuwe snijmateriaal MKD, waarmee je de resultaten van PKD en CBN ver achter je laat. Ruwheden tot 2 nanometer zijn al gefreesd.

Hardste materiaal

Matthias Oettle, bij Paul Horn verantwoordelijk voor de technische marketing, presenteerde op het Metav Technologieforum in Düsseldorf de eerste resultaten die met MKD zijn behaald. De afkorting staat voor monokristallijne diamant, het hardste materiaal dat beschikbaar is. Paul Horn slaagt erin de snijkant zeer scherp te maken, scherper dan die van een loepzuivere diamant. “Bij een uitvergroting met 100 tot 200 keer, zie je aan de randen geen enkele uitstulping.” Juist deze scherpe snijkant is absoluut nodig als je een geometrisch gedefinieerd oppervlak hoogglans wilt bewerken. “Alle andere oppervlakken kun je slijpen maar een geometrisch gedefinieerde snede niet. Dan moet je frezen.” Onder andere in de lasertechnologie worden dergelijke oppervlakken gevraagd bij de spiegels. Een gepolijst oppervlak ziet er volgens Oettle mooi uit, maar mist de exacte nanometer nauwkeurigheid.

Op DMG CTX draaibank

De testen die Paul Horn heeft gedaan met het nieuwe gereedschap laten zien dat je niet eens een supernauwkeurige machine nodig hebt om tot heel goede resultaten te komen.  In messing haalt men op een DMG CTX alpha 500 draaibank een Ra waarde van 0,007 µm en een Rz waarde van 0,011 µm; in aluminium komt men tot een Rz van 0,014 µm en een Ra van 0,01 µm. “Je hebt dus niet altijd een supernauwkeurige draaibank nodig”, zegt Matthias Oettle. Gebruik je die wel, dan draait men met een oppervlakteruwheid van 2 nm en een vormnauwkeurigheid van 0,1 µm bij een diamater van 100 mm. De fabrikant heeft dit gedaan op een LT Ultra MMC-900, een precisiefreesbank met luchtgelagerde geleidingen. Het nieuwe snijmateriaal is voor veel verschillende materialen geschikt, ook composieten. Wat minder goed lukt, is het verspanen van staal. Oettle: “Je haalt weliswaar heel goede resultaten, maar op dit moment is de standtijd van het gereedschap nog onvoldoende als je staal verspaant.” Hetzelfde probleem doet zich voor bij roestvaste staalsoorten.

Gevoelig

Het MKD-gereedschap van Paul Horn mag dan zeer hard zijn, is het tegelijkertijd erg gevoelig. Aanraken met je blote handen kan al voldoende zijn om de snijkant te beschadigen. Zweet is funest, waarschuwt de Duitse gereedschapexpert.

In de april editie van Made-in-Europe Nu digimagazine staan nog meer artikelen over de en precisiebewerken. Neem hier een gratis abonnement

 

Meer informatie

Paul Horn (in Nederland Harry Hersbach Tools)

 

 

 

 

Pin It on Pinterest