Taiwanese machinebouwers laten hun oog op Europa vallen. Ze zoeken naar nieuwe afzetmarkten. Dreigt er concurrentie voor de gevestigde orde?

Taiwan

Volgende week maakt de Taiwanese machinebouwer Litz Hitech op de Techni-Show zijn Europees debuut maakt. Weliswaar stond het bedrijf vorig jaar op de EMO, De Ridder is officieel de eerste Europese distributeur van de Taiwanezen. Op de METAV in Düsseldorf was vorige week nog een andere Taiwanese machinebouwer aanwezig, die marktaandeel wil veroveren in Europa. De stand van Kadigo uit Wiesbaden werd bijna volledig in beslag genomen door een horizontaal bewerkingscentrum van Akari Seiki, een Taiwanese machinebouwer. Het HS-450i bewerkingscentrum biedt standaard een verplaatsing van 640 / 610 / 680 mm in de X-, Y-, en Z-richting, waarbij de werkstukken tot 1000 mm hoig mogen zijn en – als je de machine voorzien van een CNC-rondtafel 750 mm rond. Standaard zijn ook 60 m/min ijlgang in alle assen, de 80 gereedschapplaatsen in het magazijn, de rollengeleidingen, thermische compensatie van zowel de spindel als de aslagers en de palletwisselaar met 2 palletplaatsen. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er legio, zoals 220 gereedschappen of 6 palletplaatsen.

Veel inkopen

Akari Seiki is een relatief jonge machinebouwer, die het frame van de machine zelf maakt en de meeste andere onderdelen inkoopt. Reinhold Sauer van Kadigo, dat het merk naar Duitsland heeft gehaald: “Ze kijken naar wat de markt vraagt, ontwikkelen daarvoor de constellatie van de machine en zoeken dan in de markt naar goede componenten.” Zo komen de rollengeleidingen uit Japan.

Prijs-kwaliteit verhouding

“De machine onderscheidt zich echter vooral door de prijs-kwaliteit verhouding”, gaat Sauer verder. “Dat is ook de reden dat we voor deze machine kansen zien op de Duitse markt.” Kadigo vraagt voor de standaard opstelling van de HS-450i 200.000 euro. Binnen een jaar heeft men in Duitsland al vier machines verkocht, zowel in de automobielindustrie als aan toeleveranciers. “Aan bestaande klanten, die ons vertrouwen omdat we al lange tijd een relatie met ze hebben.”

En China?

Gaan we nog meer nieuwe Taiwanese fabrikanten in Europa zien? Reinhold Sauer sluit dat niet uit. Hij rekent daar wel op. Chinese machinebouwers zullen vooralsnog niet naar Europa komen. “Kwalitatief zijn de Chinese machines nog te min, daarom zie je ze hier nog niet. Maar dat hoeft niet zo te blijven.”

Lees hier een achtergrondverhaal in digimagazine over de verschuiving van de markten

Meer informatie

Kadigo 

Pin It on Pinterest