In de toekomst bedienen we de machine misschien wel met onze gedachten. Alleen al denken aan omhoog gaan, is dan misschien al voldoende om een machinedeur te openen. Sciece Fiction? Festo liet op de Hannover Messe zien dat de toekomst dichterbij is dan menigeen denkt.

Gedachtebesturing

Festo grijpt de Hannover Messe telkens aan om te laten zien in welke richting ontwikkelingen in de toekomst wel eens zouden kunnen gaan. De mens-machine interface gaat drastisch veranderen, zoveel is wel duidelijk geworden bij de fabrikant van automatiseringsoplossingen. Moesten we in de jaren zeventig bij een computerspel waarmee ping pong balletjes over het scherm werden bewogen nog een joystick gebruiken, Festo bedient de ‘ping pong badges’ nu met gedachten. Het speelvlak wordt voortdurend in beweging gehouden, de taak van de dame die het spel bedient is om de bal telkens tegen het beweegbare transparante vlak aan te laten rollen. Dat doet ze door te denken aan de beweging. Net zoals bij het maken van een EEG registreren de sensoren kleine spanningsverschillen in de hoofdhuid. Op deze manier communiceert de speler met het apparaat zonder zijn handen te gebruiken of op een andere manier signalen in te geven. In de toekomst kan dit volgens Festo wel eens de volgende manier zijn waarop mensen machines bedienen: niet via joysticks en spraakcomputers, maar met je gedachten.

Extra handje hulp

De ExoHand is een ander voorbeeld van toekomsttechniek in de industrie. Montagewerk kan zwaar zijn. En nu wel steeds langer moeten doorwerken voordat we ons pensioen krijgen, is een handje hulp welkom. Exohand zorgt daarvoor. Je kunt de handschoen aantrekken en vervolgens het montagewerk beginnen. De pneumatische actoren in het skelet zorgen ervoor dat de ExoHand vingers precies bewegen zoals jij beweegt, maar door de mechanica wordt de menselijke hand niet meer belast. Een andere toepassing is op een robot. De bediener maakt dan op afstand de bewegingen, bijvoorbeeld het oppakken van een balletje, en de robothand neemt deze bewegingen exact over. Festo heeft ook al een toepassing bedacht. Vorig jaar moesten Japanse inspecteurs met gevaar voor eigen leven de verwoeste kerncentrale van Fukushima in. Dat kan nu een robot doen, de mens beweegt op veilige afstand op basis van camerabeelden en kan zo de robothand precies de handeling laten uitvoeren die de inspecteur liever niet zelf in zo’n gevaarlijke omgeving doet.

 

Meer informatie

Festo

 

 

 

 

Pin It on Pinterest