De co-creation room

Meer dan 600 bezoekers vanuit de hele wereld zijn deze week naar Materialise World Conference 2012 afgereisd. Drie dagen lang praten ze over additive manufacturing. Twee voorzichtige conclusies na één dag: de technologie schuift alsmaar sneller op richting manufacturing. En in de gezondheidszorg opent het heel nieuwe kansen.

Minibeurs

De 2012 editie van Materialise World Conference is eigenlijk een additive manufacturing beurs op zichzelf. Aanbieders van AM-technologie, zoals EOS, Voxeljet, SLM maar ook een bedrijf als Layerwise presenteren zich deze dagen in de Brabanthal in Heverlee (bij Leuven). Deelnemers zijn engineers en ontwikkelaars uit de automotive, velen uit de medische industrie en vrijdag de vertegenwoordigers van de additive manufacturing industrie zelf. Want dan gaat het om de technologische doorbraken.

Manufacturing

Volgens Bart Van Der Schueren, directeur informatietechnologie en services bij Materialise, is er een omslag merkbaar. Additive manufacturing schuift bijvoorbeeld in de machine-industrie steeds meer op richting manufacturing. “Machinebouwers zoeken mogelijkheden om minder afhankelijk te worden van de afname van grote series.” Bij Materialise denkt men dat er nog veel meer mogelijkheden zijn dan menig nu denkt.

 

 

 

 

Daarom is in de nieuwe vleugel aan het hoofdkwartier, die deze week in gebruik wordt genomen, een speciale co-creation room gebouwd. Hier wil Materialise met de klanten out of the box nieuwe kansen bedenken.

Gezonder en gelukkiger

Pas wel op: de producten uit de Belgische 3D printfabriek moeten bijdragen aan een gezondere en gelukkigere wereld, beklemtoont ceo Wilfried Vancraen. Bij de start van de conferentie presenteerde hij het nieuwe Materialise Manifesto. Geld is niet de drijfveer voor de Belgische onderneming. “We geven geen producten voor niks weg want we moeten kunnen investeren. Maar we willen producten maken die bijdragen aan welvaart en echte toegevoegde waarde creëren.” Zoals de 100 gezichtsreconstructies waarvoor Materialise maandelijks op basis van MRI-data de geleidingen voor de chirurgen maakt. Op maat voor de patiënt.

EU-president

EU-president Herman van Rompuy was gisteren de keynote-spreker op de openingsdag van het congres. Hij merkte in zijn toespraak onder andere op dat Europa nu echt werk maakt van het Europees patent en dat het nieuwe stimuleringsprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, dat vanaf 2014 alle bestaande programma bundelt, speciale middelen krijgt voor projecten rond het opschalen van advanced manufacturing technieken. “We hebben nog een weg te gaan, maar Europa kan de innovatiegap met de VS dichten”, aldus Van Rompuy.

Meer informatie

Materialise

 

 

 

Pin It on Pinterest