Met de toename van onbemand draaien en frezen, groeit de behoefte aan monitoringsystemen. Niet alleen om storingen te detecteren en de machine tijdig veilig uit te schakelen, ook om zeker te weten dat de geproduceerde producten goed zijn. Het Duitse Brankamp liet onlangs op de METAV meerdere oplossingen zien.

Gevolgschade crash beperken

Een van de bekendste producten van Brankamp, in Nederland vertegenwoordigd door Limas Techniek, is het CMS-systeem (Control Machine Security). Daarmee kun je, zegt Joachim Krüger van het Duitse bedrijf, in een groot aantal gevallen ernstige schade aan de machine als gevolg van een crash voorkomen. De speciale sensor die op het spindelhuis wordt geplaatst (bij draaibanken op de revolver), registreert namelijk de geringste vervorming en als deze boven een vooraf  ingestelde waarde uitkomt, schakelt het CMS-systeem binnen vijf milliseconde de machine uit. “Daardoor minimaliseer je ernstige gevolgen van de crash.” Dit uitschakelen gebeurt via de functie nood uit, onafhankelijk dus van de besturing.

200.000 euro besparing

In Düsseldorf demonstreerde Brankamp het systeem met een steen, waarin de hypergevoelige sensor is verwerkt. Wie denkt dat je een steen niet kunt indrukken, heeft het mis.  Flink je hand dichtknijpen met de steen erin is voldoende om een vervorming teweeg te brengen. Hoe groot deze moet zijn om de machine uit te schakelen, kun je zelf bepalen. Een van de klanten van Brankamp is VW, dat het systeem sinds enkele jaren inzet op de machines van de matrijzenafdeling. In 2009, toen het systeem nog niet geïnstalleerd was, kostte de enkele botsingen van de machines de autofabrikant ruim 200.000 euro. Een jaar later waren deze kosten tot 20.000 euro gereduceerd, het tiende deel. “Je voorkomt met ons systeem geen crash van de machine, maar je houdt de gevolgschade beperkt”, legt Joachim Krüger nog eens uit. De restrictie hierbij is wel dat als de ijlgang te groot wordt, de schadebeperking kleiner zal zijn. “Tot 20 meter ijlgang gaat het goed, daar boven is de massa te groot om binnen de vijf milliseconde de spil te stoppen.” Hoe meer de spil naijlt, hoe meer schade er toch nog kan ontstaan.

Wachtwoord beveiliging

Inmiddels gebruikt ook ZF in Friedrichshafen het systeem. De fabrikant van versnellingsbakken gaat nog een stap verder en gebruikt de wachtwoordbeveiliging van het systeem.

 

 

 

“Als de machine is gestopt, kun je deze alleen weer inschakelen door het wachtwoord in te geven”, zegt Krüger. Daarmee voorkom je volgens hem vooral in de nachtdienst dat alsnog schade ontstaat of onvoldoende nauwkeurig wordt gewerkt omdat de machine niet goed gecontroleerd wordt na een crash. Overigens registreert het systeem alle gebeurtenissen en slaat ze op in het geheugen, zodat achteraf altijd controle mogelijk is. “In de nachtploeg gebeurt nooit iets met de machine. Nu kun je dit controleren.”

Sensorloos meten in Siemensbesturing

Het CMS-systeem kan geïntegreerd worden in een veel meer omvattend elektronisch bewakingssysteem van de machine. Zo kun je de machine koppelen aan Factory M, dat de daadwerkelijke productiedata real time verzamelt voor het management. Via FactoryNet kun je real time productiegegevens koppelen aan planningssystemen. Met CMS+ registreert Brankmap de spindelbelasting van een machine en leidt uit deze data af wanneer lagers aan vervanging toe zijn. Nog een stap verder gaat het systeem dat Brankamp vorig jaar op de EMO heeft gelanceerd, samen met Heller. Met Integrated process Monitoring (IPM) bewaakt men sensorloos de gereedschappen, voorkomt men gevolgschade bij een crash en worden de kogelomloopspillen gemonitored. Bovendien krijgt de machine een adaptieve regeling voor de spindel, wat tot een kortere bewerkingstijd kan leiden. Brankamp IPM wordt geïntegreerd in de Siemens 840 D besturing van de machine en biedt juist bij het onbemand verspanen zekerheid.

Brankamp is gevestigd in Erkrath. Vlakbij Düsseldorf, en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Limas Techniek.

 

Meer informatie:

Brankamp

Limas Techniek

 

 

Pin It on Pinterest