Professor Abele luistert naar de uitleg over het dunwandig frezen van titaan.

De verspanende industrie begint zich stilaan op te maken voor de AMB 2012, de metaalbewerkingsbeurs in september in Stuttgart. Aan de hand van 25 innovaties laat het Institut für Produktionsmanagement, Technologie und Werkzeugmaschinen uit Darmstadt zien in welke richting de productie zich de komende jaren zal ontwikkelen.

 

Interface

De klassieke machinebouw beseft nog onvoldoende de mogelijkheden van de moderne mens-machine interface, zei professor Eberhard Abele een poosje geleden op een van de vele bijeenkomsten voor Duitse verspaners. Scanners, moderne CADCAM-systemen én machines kunnen gezamenlijk voor een veel hogere productiviteit zorgen, doordat veel meer intelligentie in de besturing wordt gestopt en het programmeren en bedienen van machines vergemakkelijkt. Professor Abele, die het PTW van de universiteit in Darmstadt leidt, vindt de Duitse machinebouwer Datron een goed voorbeeld met de D5, een speciaal 5-assig bewerkingscentrum voor tandprothesen. Zonder CNC-kennis kan een tandtechnicus deze machines bedienen. De productiviteitsverbetering van dit soort mens-machine interfaces is nodig om de efficiency in de verspaning te verhogen. “Want additive manufacturing gaat nog te langzaam om het frezen te kunnen vervangen.”

Thematische aanpak

Op de AMB 2012 vatten proferssor Abele en zijn team de belangrijkste trens in de verspaning samen in vijf thema’s waar de innovaties rond zijn gegroepeerd. Allereerst is er het thema composieten (Cfk’s). Omdat de klassieke methoden om lichter te construeren hun grenzen hebben bereikt, beginnen de eerste machinebouwers glasvezelversterkte kunststoffen toe te passen. 

 

 

 

 

In Stuttgart laten de onderzoekers zien wat de huidige stand van zaken is als het gaat om vergroten van de stijfheid van de machine en tegelijk het verbeteren van de dynamische eigenschappen, dankzij de inzet van materialen zoals carbon.

Energiebesparing

Hiermee houdt ook min of meer het tweede thema verband: energiebesparing. Immers: hoe minder massa bewogen moet worden, hoe minder energie dat kost. Simulatie gaat ook op dit vlak een grotere rol spelen, omdat je via simulatie inzicht krijgt in de energie-efficiency en welke maatregelen zinvol zijn en welke niet. In het cluster Lean Machining gaat het erom machines adaptiever te maken, zodat ze beter afgestemd zijn op het proces voor- en na het verspanen. Onder andere zal men de eerste resultaten van het project SimLog presenteren.

Compleet bewerken

Compleet bewerken blijft volgens het PTW een thema in de toekomst. Het PTW toont op dit punt een nieuw machineconcept, dat zowel zeer productief is als flexibel om snel in te kunnen spelen op de veranderende vragen uit de markt. De markt vraagt namelijk naar ambivalente machines, die enerzijds een hoge productiviteit waarborgen en anderzijds gemakkelijk aangepast kunnen worden aan nieuwe producten. Als laatste cluster van innovaties toont het PTW oplossingen voor het verspanen van titaan. Dit materiaal vraagt om een integrale benadering: van machineconcept tot het gereedschap, inclusief de geometrie en coating daarvan. Ook koelsmeerstrategie en freesstrategie bepalen mee hoe succesvol je bent met het verspanen van titaan. Op de beurs in Stuttgart worden deze aspecten belicht aan de hand van een 5-assig bewerkt werkstuk uit titaan.

De PTW-Innovationstour Metallbearbeitung – Trends von Morgen, is op de AMB te vinden in hal 5 van het nieuwe beurscomplex in Stuttgart. De AMB vindt plaats van 19 tot en met 22 september. Het beurscomplex ligt op het luchthaventerrein van Stuttgart.

 

 

Meer informatie:

PTW Darmstadt

AMB 2012

 

Pin It on Pinterest