De beursgang van Facebook is voor menigeen op een teleurstelling uitgelopen. Wie weet dat één en één twee is, had dat wel kunnen verwachten. Facebook 130 keer zoveel waard als Gildemeister (beurswaarde 787 miljoen euro)?

Meer waard dan BMW

Een flinke portie déjà vu. De banken en andere financiële dienstverleners hebben een jaar lang de markt goed bewerkt en de beursgang van Facebook in de week gelegd bij investeerders, sorry speculanten.  Want hoe geniaal het is om in amper 8 jaar tijd voor het sociale netwerk meer dan 900 miljoen gebruikers aan je te binden, is knap. Alhoewel: als FB’ers 10 euro lidgeld per maand moeten betalen, waren het er heus geen 900 miljoen geweest. Maar denken dat je met dit businessmodel – wie zit er nu op advertenties tussen berichten van zijn vrienden te wachten? – meer waard bent dan CaterPillar, BMW of Gildemeister, getuigt van weinig realiteitszin. Bovendien: als BMW de auto’s voor niks gaat weggeven, hebben ze ook in een mum van tijd honderden miljoenen gebruikers. Zeker weten.

Niet sexy, we degelijk

Facebook was bij de introductie vrijdag ruim 104 miljard dollar waard. Dik 100 keer de winst. Even enkele vergelijkingen met de reële economie. BMW is krap 8 keer de winst waard. Gildemeiester net geen 10 keer de winst. De één maakt auto’s waar de Chinezen voor in de rij staan; de ander bouwt CNC-werktuigmachines die wereldwijd gevraagd zijn. Zeker niet zo sexy als een sociaal netwerk, maar wel degelijk en tastbaar. Me dunkt dat dit meer zekerheid biedt op termijn.

Bankiers geven niet thuis

Afgelopen week sprak ik de directeur van een internationale toeleverancier aan de machine-industrie. Hij vertelde dat zijn klanten voor goede projecten, met aantoonbare interesse in opkomende economieën, geen financiering krijgen bij banken. Die vinden dat te risicovol. Hoeveel pensioenfondsen hebben de heren bankiers overtuigd dat ze in Facebook moeten beleggen? Is dat niet risicovol? Wordt het niet tijd dat we weer meer oog krijgen voor de reële economie, van schroefjes, boutjes en moertjes waarmee je echt geld kunt verdienen?

 

Franc Coenen

Pin It on Pinterest