De wereldwijde robotproductie, zoals deze van Yaskawa, gaat Foxconn blijkbaar niet snel genoeg

We zijn natuurlijk al een beetje gewend aan de grote getallen bij Apple-toeleverancier Foxconn. 7000 boortapcentra in één keer bestellen lijkt voor de één een megaorder, voor Foxcon stellt het weinig voor. Nu wil de Taiwanese fabrikant tot 2014 liefst 1 miljoen robots in de eigen productie inzetten. En daarvoor stampt men in Taiwan twee nieuwe onderzoek- en ontwikkelingscentra voor robots en automatisering uit de grond. Niet zonder reden.

Dat zegt Frank Tobe, robotexpert, deze week in een interview met het Duitse blad Produktion. Volgens hem zijn de plannen meer dan geruchten dat Foxconn met dit bericht de aandacht van de slechte arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken wil afleiden.

Ik heb adviseurs uit de robotindustrie ontmoet die in Taiwan en Shenzhen zijn geweest, maar vanwege hun geheimhoudingsplicht niks mogen zeggen

Hij ziet als aanleiding voor de enorme investering in 1 miljoen robots het feit dat Foxconn geconfronteerd wordt met fikse prijsstijgingen in China. Lonen schieten daar omhoog. Overuren worde afgebouwd. Bovendien kunnen de robots van bekende merken, zoals Yaskawa, heel goed monotoon werk doen.

Foxconn en anderen hebben robots nodig om hun prijstechnische concurrentiekracht overeind te houden

Voor West-Europese toeleveranciers misschien niet eens een heel slechte ontwikkeling. Waarom zou je de productie nog offshoren als de lonen ginder fors stijgen?

Patentstrijd

Tobe heeft ook wel zijn ideeën hoe Foxconn te werk zal gaan als het zelf robots wil gaan ontwikkelen. Ze kopen enkele robots van de bekende merken, schroeven ze uit elkaar en kopiëren ze. Niet helemaal, maar met deze technologie bouwen ze hun eigen geautomatiseerde productielijn.

De Duitser zegt tot slot dat hij de plannen van de Taiwanese toeleverancier een flinke slag vindt toedienen aan met name ABB en Kuka, die beiden fabrieken in China hebben. Fanuc heeft recent een fabriek in Japan in gebruik genomen, die voor de Chinese markt produceert. Tobe rekent alvast op patenstrijd zodra Foxconn zijn eigen robot op de markt brengt. Want de huidige wereldwijde productie van 200.000 industrierobots per jaar is Foxconn veel te weinig. Daar denkt men dankzij klanten als Apple alleen in grote getallen.

Lees hier het hele (Duitstalige) interview met Frank Tobe in Produktion.

Pin It on Pinterest