De huidige de-industrialisatie van Europa is, samen met het toenemende protectionisme van geïndustrialiseerde landen, een serieuze bedreiging voor Europa. Dat zegt CECIMO-president Martin Kapp. CECIMO hield deze week haar jaarvergadering in Gent, waarbij Agoria gastheer was. 

Europese markt stagneert

De Europese machinebouwers zien hun sector op twee snelheden ontwikkelen. De export van de gereedschapmachines ligt alweer praktisch op het niveau van 2008, het laatste jaar voor de crisis en een van de beste jaren ooit. Vorig jaar exporteerden de Europese machinebouwers voor 16,5 miljard euro. Tegelijkertijd constateert CECIMO dat de productie nog steeds zo’n 15 procent onder het niveau van 2008 ligt, ondanks dat het Europees verbruik van werktuigmachines vorig jaar met 29 procent toenam tot 12,2 miljoen euro’s. Tegelijkertijd groeide vorig jaar de import van machines van buiten Europa met 37 procent tot 7,9 miljard euro.

Gebrek aan industriebeleid

Martin Kapp: klanten komen niet meer aan financiering voor hun machines.

Conclusie: de Europese markt staat nog steeds onder sterke druk. En dat is een ontwikkeling die CECIMO-president Martin Kapp zorgen baart, zeker omdat hij tegelijkertijd constateert dat het in Europa ontbreekt aan een consistent industriebeleid. “Het ontbreekt Europa duidelijk aan een strategie voor de maakindustrie. Tegenover de pro-actieve maatregelen elders in de wereld, zien we in Europa een afbraak van de industriële basis, wat betekent stijgende werkloosheid en het gevaar dat we afhankelijk worden van andere landen.” De huidige politieke aanpak is volgens hem te gefragmenteerd. “Onze concurrentie van overzee ziet heel goed de voordelen van een industrietak die in het hart van de volgende industriële revolutie zit en voert een pro-actief beleid om hun positie te versterken.”

Geldmarkt droogt op

De machinebouwers zeggen verder te merken dat financieringsmogelijkheden voor hun klanten opdrogen door de eurocrisis. “Dat remt in menig Europees land momenteel de investeringen af, ondanks dat klanten wel degelijk behoefte hebben aan machines. Kapp roept daarom de politiek op de maatregelen te nemen die nodig zijn om de crisis waarvan de wortels in 2008 en 2009 liggen, op te lossen.

 

Meer informatie

CECIMO

 

 

Pin It on Pinterest