De laserkop is verwerkt in een van de gereedschapsposities op de revolver.

De inzet van laserondersteund draaien heeft bij A. Monforts Werkzeugmaschinen de bewerkingstijden van technisch keramiek tot 75 procent verkort. Tot nog toe laat dit materiaal zich alleen bewerken door het te slijpen. Monforts vervangt het slijpproces nu door het laserondersteund draaien. Niet alleen bij het bewerken van keramiek.

Nieuwe mogelijkheden

Hybride machines openen heel nieuwe mogelijkheden, zegt Dominic Deutges van Monforts Werkzeugmaschinen. “Sequentieel bereik je niet meer dan een hoge mate van automatisering; je hoeft het werkstuk niet opnieuw op te spannen, je bespaart logistieke kosten en zorgt voor een hogere kwaliteit omdat je opspanfouten voorkomt. Met hybridemachines zijn heel nieuwe bewerkingen nodig.” Bij de RNC 400 Laserturn gaat het dan bijvoorbeeld om het draaien van keramiek vanaf stafmateriaal.

Staal

De totale kosten gedurende de levensduur van de machine – dus inclusief energie, onderhoud, gereedschappen et cetera – liggen volgens Deutges aanzienlijk lager dan wanneer je voor slijptechnologie kiest, mede omdat je dan vaak meerdere slijpmachines nodig hebt om dezelfde hoeveelheid productie aan te kunnen. Je kunt de laser ook gebruiken bij het draaien van andere materialen, bijvoorbeeld staal. De oppervlakteruwheid gaat dan met springen omhoog. Ra waarden van 0,2 µm zijn heel goed haalbaar op een proceszekere manier. Dominic Deutges: “We benaderen de kwaliteit van het slijpen.”

In het digimagazine van juni verschijnt een uitgebreider artikel over de ervaringen die Monforts met de nieuwe draaitechnologie heeft opgedaan. Neem hier een gratis abonnement

Pin It on Pinterest