De hoofdvestiging van PM Bearings, dat de activiteiten van Tecnovia overneemt

PM-Bearings uit Dedemsvaart heeft de activiteiten van Tecnovia Group overgenomen, evenals de medewerkers van Tecnovia Van den Akker en PSM. Deze bedrijven hebben inmiddels een doorstart gemaakt onder de naam PM-Aerotec. De inboedel van de volledig geautomatiseerde Inaxxionvestiging in Foxhol komt eind juni onder de veilinghamer.

Helft banen behouden

PM-Bearings is een Nederlandse producent van hoogwaardige precisiegeleidingen, voor onder andere de medische- en semiconductorindustrie. Het bedrijf uit Dedemsvaart heeft, nadat in april de Tecnovia Group failliet werd verklaard, behalve het klantenbestand en de lopende orders ook de activiteiten van Tecnovia PSM en Van den Akker in Hengelo overgenomen. Daarmee zijn 49 van de in totaal 90 arbeidsplaatsen behouden gebleven. “We hadden ook graag de machines van Inaxxion overgenomen, maar sommige partijen wilden daar méér uithalen. Jammer, maar uit het belang van de doorstart moesten we snel keuzes maken”, zegt Gerlo Prinsen, financieel directeur van PM-Bearings. Eind juni veilt Troostwijk Auctions de inboedel van Tecnovia Inaxxion in Foxhol, opgezet als de verspaningsfabriek van de toekomst.

Goede visie, verkeerde strategie

Schema van de fabriek van de toekomst, zoals Tecnovia die voor ogen had

Gerlo Prinsen betreurt het dat er een eind is gekomen aan de Tecnovia Group, omdat men ook bij PM-Bearings gelooft dat manarme verspaning uiteindelijk de manier is om in West-Europa te blijven verspanen. “Wij hebben zelf onderzoek gedaan naar een

 

 

 

eventuele vestiging in Korea om daar low cost te gaan produceren. Het onderzoek liet zien dat de machine ginder net zoveel kost als hier, de loonkosten van de werkvoorbereiding niet substantieel afwijken van het niveau hier en dat alleen de man die de knoppen van de machine bedient, goedkoper is”, aldus Prinsen.

Keuze van Inaxxion voor manarm verspanen was goed, maar dat moet je stap voor stap invoeren

Zet je daar andere factoren tegenover, zoals kwaliteitsissues, langere levertijden, transport en eerlijk ondernemen, dan bieden dergelijke landen voor de lange termijn geen oplossing om concurrerend te blijven, denkt men bij PM-Bearings. “Op lange termijn kunnen we winnen door slimmer te produceren. De keuze van Inaxxion voor manloze productie is een goede keuze geweest.”

Stap voor stap automatiseren

Alleen heeft men te snel stappen willen zetten, meent Prinsen. De financiële keuzes die men voor deze strategie heeft gemaakt, hebben uiteindelijk tot het faillissement geleid. “Tecnovia was een gezond bedrijf, met goede klanten en goed personeel. Alleen moet je manloze productie stap voor stap invoeren en niet in één keer.” PM-Bearings heeft zelf wel al ervaring met palletsystemen aan de bewerkingscentra en wil op die weg verder gaan, maar dan wel langs de weg der geleidelijkheid.

Groeiambities

De overname past in de groeiambities van de onderneming. Hoewel men zeker synergievoordelen denkt te behalen, zal PM-Aerotec in Hengelo zoals de nieuwe naam luidt, als een zelfstandig bedrijf opereren. Naast luchtvaart en aerospace ziet men de defensie-industrie als een belangrijke afzetmarkt. “Maar we produceren er ook andere systemen”, zegt Gerlo Prinsen over de toekomstplannen van de nieuwe tak van PM-Bearings. “En we hebben in Dedemsvaart al frees- en draaidelen die in Hengelo zijn gemaakt.” PM-Group, de holding boven al deze bedrijven, wil naast PM-Bearings, PM-Motion en PM-Aerotec nog een vierde tak starten, PM-Solar.

Veiling moderne machines

De vestiging in Foxhol is en blijft echter definitief dicht. De Inaxxion fabriek van de toekomst wordt eind deze maand ontmanteld. Oorspronkelijk had Tecnovia het plan om hier twaalf 5-assige CNC-machines (van Hermle) en een robotinstallatie te installeren. Eind 2009 werd een en ander nog aangekondigd in een persbericht. De geïnstalleerde jonge machines komen nu onder de veilinghamer. 25 juni is de veiling van een aantal machines van Tecnovia PSM, 27 juni wordt de inboedel van Tecnovia Inaxxion verkocht. “Wij bieden zeker mee”, zegt Gerlo Prinsen tot besluit.

 

Meer informatie

PM-Bearings
PM-Aerotec

Troostwijk Auctions

 

 

Pin It on Pinterest