Resato heeft de productietijd van waterstraalsnijmachines gehalveerd, mede dankzij intelligent customization.

Bij machinebouwer Resato liggen tussen de orderintake voor een nieuwe op maat gemaakte waterstraalmachine en de levering ervan aan de klant, amper zeven weken, tegenover 13 vroeger. Dat is vooral te danken aan intelligent customization, waarvoor de machinebouwer gebruik maakt van de functies in SolidWorks.

Tijd voor echte R&D
SolidWorks neemt de machinebouwer routinematig engineeringwerk uit handen, zodat er meer tijd over blijft voor het echte R&D werk, betoogde Theo Post, R&D manager bij Resato, op het CADMES seminar over intelligent customization. SolidWorks bevat hiervoor meerdere functies, niet alleen in de vorm van decision making tools en bibliotheken, maar ook analyse- en simulatiefuncties om de maakbaarheid van een ontwerp snel door te rekenen. Niet alleen de technische maakbaarheid, ook wat het kost om te produceren. “Bij het maken van de offerte weten wij precies wat de machine kost om te produceren”, aldus Theo Post.

Rendabeler

Bas Koomen van CADMES.

Volgens Bas Koomen, technisch directeur bij CADMES, moeten de Nederlandse machine- en apparatenbouwers slimmer gaan ontwerpen en rendabeler produceren om zo hun concurrentiepositie te versterken. Ook moeten zij meer tijd creëren voor echte R&D. Dat kan door gebruik te maken van intelligent customization, waarvoor SolidWorks ondersteunende functies bevat. “Vaak worden er onnodig veel productvarianten gebouwd en is elke machine die de fabriek verlaat in feite een speciaalmachine. Omdat van standaardisatie te weinig sprake is, mist men de efficiencyverbeterende mogelijkheden die het werken met een modulaire productopbouw binnen bereik brengt. Intelligent customization legt daarvoor de basis.” De software bevat daartoe specifieke functies, waarvan sommigen ook gebruikmaken van koppelingen met PDM- en ERP-systemen.

Investering loont
Theo Post van Resato zegt dat het bedrijf veel tijd heeft moeten investeren in (her)ontwerpen van componenten, maar dat deze investering zich nu gaat terugverdienen door de betere kwaliteit van de producen, het sneller en efficienter kunnen werken. “We hebben daarmee onze concurrentiepositie verbeterd.”

Bas Koomen kondigde tijdens het seminar aan dat CADMES de komende jaren modulaire oplossingen gaat bieden, om daarmee de intelligent customiuzationgedachte in een bredere contaxt te plaatsen.

 

Meer informatie

CADMES

 

Pin It on Pinterest