Gildemeister is positief over de toekomst, maar merkt vooral in Europa terughoudendheid.

Gildemeister AG, het moederconcern van DMG, heeft de orderstroom voor werktuigmachines in het tweede kwartaal zien afnemen met bijna 11 procent, waarmee DMG het beter doet dan de Duitse machinebouw als geheel. Die (producenten van verspanende machines) boekte over de eerste 5 maanden een min van 14 procent, waar DMG met 6 procent plust. Over het eerste half jaar scoort het concern qua orderintake in zijn geheel een plus van 22 procent.

 

Cijfers
Enkele cijfers: de divisie Werktuigmachines boekte in de eerste helft van dit jaar 532,1 miljoen euro omzet (2011: 467,7) en wist voor 672,2 miljoen euro nieuwe orders binnen te halen (2011: 633,6). In deze divisie worden meegerekend de productie en verkoop van nieuwe werktuigmachines en ook de machines die DMG in licentie bouwt voor Mori Seiki. Kijk je naar het tweede kwartaal, dan tekent zich een ander beeld af. Er werd voor bijna 11 procent minder orders geschreven dan een jaar geleden: 312,3 miljoen euro (2011: 338,2 miljoen euro) Bij de divisie Industrielle Dienstleistungen – onder andere de serviceactiviteiten en nieuwe energie – steeg de waarde van de nieuwe contracten met 45 procent tot 271 miljoen euro. Dit cijfer wordt wel vertekend doordat Gildemeister sinds begin dit jaar de handelsomzet in Mori-Seiki producten in Italië, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Zweden consolideert. Dat leverde in deze divisie tot nog toe dit jaar 88,9 miljoen euro extra omzet op.

Netto winst 26,2 miljoen
Gildemeister als concern heeft in de eerste helft van het jaar voor 1,188 miljard euro aan orders binnengesleept, een stijging met 22 procent. En wat levert dat onder aan de streep op? Het EBITDA steeg tot 74,7 miljoen euro (+ 36 procent); het EBIT tot 45,4 miljoen euro (+ 40 procent) en onder aan de streep na belastingen houden de machinebouwers uit Bielefeld 26,2 miljoen euro over (eerste halfjaar van 2011: 1,5 miljoen euro).

De Sprint50, hier op de METAV, is een van de nieuwe machines uit het huis van DMG.

Duitse vraag daalt sterk
Gildemeister is iets minder positief over de wereldwijde machinemarkt dan de VDW en Oxfords Economics zijn. Deze twee organisaties rekenen voor dit jaar op een groei van de wereldmarkt met 8,8 procent. Gildemeister denkt dat het verbruik van werktuigmachines lager uitvalt. De divisie Werktuigmachines ziet dit jaar vooral in Duitsland de vraag teruglopen: hier daalde de waarde van nieuwe orders met meer dan 13 procent vergeleken met een jaar geleden. Door de stijging van de buitenlandse verkopen met 18 procent, haalt de divisie inmiddels 69 procent van de orders van buiten Duitsland.

Vooruitzichten
In een toelichting op de cijfers schrijft de concernleiding ook dat met name de Aziatische, Amerikaanse en Oost-Europese markten zich aanhoudend positief ontwikkelen. “De investeringsbereidheid in de Zuid-Europese landen loopt als gevolg van de euro-schuldencrisis verder terug.” Voor de tweede helft van het jaar verwacht men een continuering van de positieve ontwikkeling, mede vanwege impulsen van beurzen als de IMTS in Chicago, AMB in Stuttgart, BIMU in Milaan en JIMTOF in Tokio. Voorwaarde is wel dat de euro-schuldencrisis niet escaleert.

 

Pin It on Pinterest