Het gaat niet altijd om hightech oplossingen. Siemens heeft onlangs de nieuwe Sinumerik 808D gepresenteerd, een instapbesturing voor 3-assige draai- en freesbanken. De besturing beschikt wel over features zoals Mdynamics en de look ahead functie om vooruit te kijken in de afloop van het programma. Ook offline programmeren en simuleren is mogelijk.

Siemens heeft de nieuwe besturing geïntroduceerd op de Chinese machinebeurs CIMES. De besturing is samen met de aandrijfcomponenten bedoeld voor de draai- en freesbanken in het onderste segment van de CNC-machines. Belangrijke kenmerken van de nieuwe CNC zijn de eenvoudige, intuïtieve schermen voor de gebruiker. De bedieningsinterface Sinumerik Operate Basic beschikt over de Sinumerik startGuide. Dit is een nieuwe, dialoog-gebaseerde assistent, die de gebruiker stap voor stap door het inbedrijfnameproces van de machine leidt. Hiermee wordt de tijd voor de inbedrijfstelling tot een minimum gereduceerd. Zo kunnen met behulp van zogeheten „startupAssistants“ zowel prototypen als ook seriemachines eenvoudig in gebruik worden genomen. De „operationAssistant“ op zijn beurt helpt de gebruiker stap voor stap bij het configureren en programmeren van de machine.

Verwantschap
Onder de streep vertoont de compleet vernieuwde Sinumerik Operate Basic veel verwantschap met de bedieningsfilosofie van het grotere Sinumerik Operate-systeem. Dat geldt zowel voor de menustructuur als voor de programmering. Zo kan met de „programGuide Basic“ eenvoudig worden geprogrammeerd door middel van grafisch ondersteunde cyclus-schermen en een comfortabele contourcalculator. CNC-programma’s van andere besturingen die ISO-code ondersteunen, kunnen eenvoudig worden hergebruikt. De Sinumerik 808D is bedoeld voor toepassing bij standaard draai- en freesmachines met maximaal drie assen en één spindel. Het nieuwe model biedt desondanks een hoge mate van precisie en productiviteit. Zo rekent de CNC met 80-bit-NanoFP nauwkeurigheid, om interne afrondingsfouten te vermijden. Ook beschikt de besturing over het intelligente technologiepakket Mdynamics, inclusief slimme „look-ahead“ functionaliteit voor een optimale afloop. Daarmee zijn zowel de productiviteit als de oppervlaktekwaliteit verbeterd. De optie Manual Machine plus (MM+) maakt de overgang van conventionele machines naar CNC-programmering eenvoudig. Een daarmee uitgeruste machine kan net als conventionele machines met handwielen worden bediend, maar dan met de voordelen van CNC-ondersteunde technologie-cyli. met het pakket wordt Sinumerik 808D on PC mee geleverd, waarmee offline geprogrammeerd en gesimuleerd kan worden.

 

Meer informatie
Siemens cnc4you

 

Pin It on Pinterest