Noémie Dury presenteerde resultaten van een onderzoek naar het laserboren.

Rofin Laser slaagt erin om met een gepulste fiberlaser 1800 gaten van 0,5 mm per minuut in roestvaststaal te boren met een tolerantie van 5 µm. Tot nog toe gaat het om een test opstelling, maar onderzoekster Noémie Dury van de Zwitserse laserbouwer, ziet nog veel meer toepassingen voor deze lasertechnologie.

Geen plasmavorming
De fiberlaser heeft volgens Dury een groot pluspunt voor deze toepassing ten op zichte van andere laserbronnen. Dit is de korte puls van 200 tot 500 microseconden, wat tot een betere efficiency leidt. Dit voorkomt namelijk dat er plasma ontstaat. Rofin heeft dit onderzocht in een toepassing uit de medische industrie. Het gaat om het boren van gaten in medische naalden met een aspectratio van 1:4 tot 1:8 in RVS. Bijzonder aan deze applicatie is dat het gat breed uitloopt: van 0,05 µm tot 0,4 µm. Door de laserstraal te pulsen hebben de onderzoekers de productietijd kunnen reduceren van 4 minuten en 40 seconden naar 3 minuten en 40 seconden. In een andere test heeft men in 1 mm dik RVS een gat met een diameter van 10 µm kunnen boren zonder dat er taper ontstaat. Het gaat hier dus om een aspectratio van 1:100. Dit gat werd in 20 seconden geboord.

Brandstoffilter

De Rofin-Lasag laserbron


Voor een automotive-applicatie (brandstofilters) boort men met een frequentie van 1800 Hz, waarmee men erin slaagt om de 1800 gaten per seconde te boren. Volgens Noémie Dury kun je met de gepulste fiberlaser niet alleen zeer snel zeer nauwkeurig boren, maar bijvoorbeeld ook conische gaten boren. Zo’n conisch gat boren (50 µm ingang, 30 µm uitgang) vergt met een Rofinlaser nauwelijks tijd. 500 gaten per seconde halen de onderzoekers. Volgens Dury tonen deze testen aan dat de fiberlaser voor het boren van nauwkeurige gaten een goede aanvulling is op de bestaande laserbronnen.

Rofin zet hiervoor de Lasag LFS-serie in, een fiberlaser met een piekvermogen van 1,5 kW en een gemiddeld vermogen van 150 kW. Noémie Dury presenteerde de resultaten onlangs tijdens het AKL ’12 in Aken.

 

Pin It on Pinterest