Is alle ophef rond 3D printen een hype? Duurt het nog 5 tot 10 jaar voordat deze technologie echt doorbreekt en voor serieuze business gaat zorgen? Volgens de marktvorsers van Gartner wel. Zij plaatsen 3D printen momenteel op de top van de hypecurve. Op hetzelfde moment trekt de regering van Obama 30 miljoen dollar uit voor een nationaal onderzoekscentrum naar additive manufacturing.

 

Niet of, maar wanneer
Toegegeven: Rene Groothedde, directeur RMCentre in Enschede en pleitbezorger voor de nieuwe technologie, waarschuwde er al eerder voor. Bijvoorbeeld vorig jaar op het 3D printevent tijdens de Dutch Technology Week. Hoewel ook voor hem niet de vraag is of we spare parts gaan printen, benadrukte hij toen wel dat het de vraag is wanneer? Precies dat doen de onderzoekers van het Amerikaanse Gartner ook.

Hypecurve
De analisten hebben een hele reeks nieuwe technologieën bekeken en een plek gegeven op de hypecurve. 3D printen staat samen met nog enkele andere op de inflatiepiek van verwachtingen. Met andere woorden: de verwachtingen zijn enorm hoog gespannen. Vorig jaar dacht menigeen nog dat het vijf tot tien jaar zou duren voordat 3D printen op een minimaal productiviteitsniveau aanbelandt; nu denkt men al dat dit binnen 2 tot 5 jaar gebeurt. De analisten van Gartner denken eerder dat het nog meer dan 5 jaar zal duren voordat 3D printen volwassen genoeg is om het de consument thuis te laten gebruiken.

Ford Motor koopt Voxeljet printer
Hebben ze gelijk? Dat zal blijken. Absoluut hebben ze gelijk dat 3D printen at home voorlopig nog iets is voor hobbyisten, maar het is wel een belangrijke ontwikkeling om de technologie breed onder de aandacht te brengen. Of het in de zakelijke markt nog langer dan 5 jaar duurt? Absoluut wanneer je als eis stelt dat de technologie pas volwassen is wanneer iedereen 3D print en andere technieken verdrongen zijn. Dat zal namelijk nog heel lang op zich laten wachten. Er worden toch ook nog steeds 3-assige bewerkingscentra verkocht, niet soms. Feit is wel dat industriële concerns serieus interesse krijgen in de technologie. Deze week maakte Voxeljet bijvoorbeeld bekend dat Ford Motor een 3D printer heeft besteld voor de gieterij nabij London. Als de automobiel in een technologie stapt, komt deze in een stroomversnelling.

Obama

Dat ziet blijkbaar ook het Witte Huis. Dat heeft aangekondigd dat de regering 30 miljoen dollar investeert in een National Additive Manufacturing Innovation Institute in Ohio. Een corsortium van bedrijven en kennisinstellingen legt ook nog eens 40 miljoen op tafel voor het programma. President Obama zegt in een persbericht te verwachten dat 3D printen ervoor zorgt dat banen in de maakindustrie voor Amerika behouden blijven en niet naar China of India gaan. Onder de bedrijven die participeren in het consortium zijn weinig producenten van 3D printers, op enkele bedrijven als Stratasys en ExOne na. Wel veel potentiële gebruikers van de technologie, zoals Boeing, IBM, Johnson Controls en ook gereedschapfabrikant Kennametal. Het nieuwe instituut wil dan ook een brug slaan tussen basis onderzoek en productontwikkeling voor additive manufacturing. De naam zegt eigenlijk alles.

 

Meer informatie
Gartner hypecurve

 

Pin It on Pinterest