Op de Technishow toonde Robomotive deze cel op basis van de 2-armige Yaskawa Motoman robot

Automatiseren door simpelweg een robot bij de machine te plaatsen zonder goede analyse van de productflow door de fabriek, zal onvoldoende rendement opleveren. Een goede analyse van de processtroom is een eerste vereiste. Dat zegt Andrew Glaser, vice president sales Yaskawa America, de Amerikaanse tak van Motoman robotics.

Amerikaanse Industrial Automation
Automatisering begint ook in de Amerikaanse verspanende industrie een steeds grotere rol te houden. Deutsche Messe organiseert in september voor het eerst gelijktijdig met de IMTS, de tweejaarlijkse metaalbewerkingsbeurs voor Noord Amerika, een automatiseringsbeurs: Industrial Automation North Amerikca. Dit wordt de Amerikaanse equivalent van de Industrial Automation die als onderdeel van de Hannover Messe tweejaarlijks plaatsvindt. Andrew Glaser houdt in september tijdens de metaalbeurzen in Chicago een presentatie over hoe je als verspanend bedrijf voor jezelf een roadmap voor robotisering moet opstellen.

Automatiseren is niet robotiseren
Volgens hem verwarren metaalondernemers automatisering nogal eens met robotsiering. Voor de Yaskawa Motoman manager start elk denkproces over automatisering met twee vragen.

Lean manufacturing principes horen bij automatisering

Allereerst kun je het bestaande productieproces zover optimaliseren dat het manueel betrouwbaar kan worden uitgevoerd? En ten tweede: haal je wel je rendement uit de investering in een robot, kijkend naar je seriegrootte en hoe vaak je producten wisselt? Robotiseren heeft enkel zin als je bereid bent je productmix en je procesflow door de fabriek grondig te analyseren. Daarnaast moet je in zijn visie bereid zijn pricipes uit lean manufacturing te implementeren in je productieafdeling.

 

 

 

Juiste productgroep
Belangrijk is je productieflow eerst in de bestaande situatie te optimaliseren en verspilling uit je proces te halen; ook moet je productgroepen samen stellen die in hetzelfde ritme langs de verschillende bewerkingsmachines gaan. Pas daarna moet je naar zaken gaan kijken zoals vision, adaptieve gereedschappen, gereedschapwisselaars, sensoren en andere hulpmiddelen om de productie door je fabriek te leiden met minimale manuele inspanningen.
De Ohio State University heeft een softwarepakket ontwikkeld, Production Flow Analysys and Simplicifaction Toolkit waarmee je snel en efficiënt de optimale routing voor je producten in kaart kunt brengen. Deze software analyseert heel snel honderden verschillende routings van je productieproces. Glaser zegt dat je deze tool vrijwel altijd kunt toepassen, ook in de kleinere jobshops. Pak je automatisering zo aan, dan blijkt het ook mogelijk de productie van kleinere en wisselende series goed te automatiseren.

Veel potentieel
De potentiële doorlooptijdreductie is groot, zegt Glaser. Onderzoek laat zien dat producten doorgaans slechts 5 procent van de doorlooptijd van een order daadwerkelijk bewerkt worden. Die tijd kun je niet verkorten, of je moet naar andere bewerkingen en machines kijken. Maar in de 95 procent van de doorlooptijd dat geen bewerking plaatsvindt, kun je veel besparen. Het is bovendien een foute veronderstelling te denken dat je niet kunt robotiseren omdat de seriegrootte te klein is. Als je je productie indeelt in de juiste productgroepen kan het wel. Robots zijn immers voldoende flexibel om juist in zo’n sterk wisselende omgeving goed tot hun recht te komen.

Ook BMO gebruikt de robots van MotomanBenelux
In Nederland staat industriële automatisering begin oktober weer in de belangstelling tijdens Industrial Automation & Drives, het nieuwe automatiseringsevenement in de Industriële Week.

Vanuit België doet de FDT Group mee aan de beurs in Chicago. De enige Nederlandse deelnemer aan de IMTS is Hembrug.

 

Pin It on Pinterest