3D printen wordt tot nog toe altijd geassocieerd met kleine producten. De Amerikaanse professor Behrokh Khoshnevis van de universiteit van Zuid California (USC) wil de techniek om laag voor laag een product op te bouwen, gaan inzetten voor het ‘printen’ van huizen. Daarmee slaat hij meerdere vliegen in een klap.                                                                                                                                               

 

Inspiratie bij CNC-machines
Contour Crafting zoals Khoshnevis de technologie noemt, leent zich voor het laagsgewijs opbouwen van grote structuren. In feite maakt hij gebruik van een portaalframe waarover een speciaal ontwikkelde spuitkop beweegt. Het betonmengsel waarmee wordt opgebouwd, is drie maal sterker dan normaal beton. Behrokh Khoshnevis is als hoogleraar tevens directeur van het Center for Rapid Automated Fabrication Technologies (CRAFT) en leidt het manufacturing engineering programma van de USC. Zijn inspiratie haalt hij mede uit de CNC-machines. Waarom je huis niet direct printen vanuit je CAD-file? Maak gebruik van de CADCAM mogelijkheden die er al zijn, zegt Khoshnevis. Bovendien kun je dan andere zaken makkelijk automatiseren, zoals het plaatsen van leidingen en vloeren. Binnen 24 uur moet je een eenvoudig huis kunnen bouwen, denkt hij.

Meerdere voordelen
Het mes snijdt aan twee kanten. Je krijgt niet alleen veel meer vormvrijheid bij het bouwen van je huis. De verspilling van kostbare grondstoffen in het bouwproces neemt drastisch af. Je gebruikt alleen het materiaal dat je echt nodig hebt. Bovendien kun je de technologie inzetten om in ontwikkelingslanden of bij natuurrampen mensen snel van een deugdelijke woonruimte te voorzien. De Amerikaanse professor werkt al een aantal jaren aan het concept, waarvan de werking op kleine schaal is aangetoond. Onlangs presenteerde hij het Contour Crafting concept bij TEDx. Bekijk de video van iets langer dan 12 minuten.

3D Printing Event
Verleden jaar op het 3D Printing Event in Eindhoven werd ook een voorbeeld getoond van het maken van betonnen structuren met behulp van laagsgewijze opbouw. Dit jaar vindt dit evenement op 23 oktober plaats in Eindhoven, tijdens de Dutch Design Week.

 

Pin It on Pinterest