AgieCharmilles toont deze week op de IMTS in Chicago voor het eerst de nieuwe HEM-machines. Hiermee boort de Zwitserse fabrikant een heel nieuwe doelgroep aan. De HEM-lijn wordt de instapreeks, die volgens Gisbert Ledvon van AgieCharmilles Amerika beduidend goedkoper is dan de huidige machines uit de HPM en HSM-reeks.

 

Europa moet nog even wachten
De Zwitsers slaan met de HEM-lijn de weg in van DMG met de Ecoline. “Tot nog toe waren we niet actief in het marktsegment voor instapmachines. Met de HEM-machines verwachten we heel nieuwe klanten aan te trekken. Voor hen is dit de eerste AgieCharmilles, later stappen ze wellicht over op de andere van onze machines”, aldus Ledvon, directeur business development bij AgieCharmilles Amerika. Voorlopig komen de HEM-machines beschikbaar voor de Aziatische en Amerikaanse markt. Vanaf de EMO 2013 is ook Europa aan de beurt. “Dan zullen we ook een automatiseringsoplossing voor deze machines aanbieden”, kondigt Ledvon op de beurs in Chicago aan.

Complete reeks
De HEM 500 U is een 3+2 vijfasser, bedoeld voor verspaners die nog geen ervaring hebben met 5-assig verspanen en de eerste stap willen zetten naar vijfvlaks bewerken. In deze reeks zullen ook de Mikron HEM 600, 800, 1000 en 1200 leverbaar worden, telkens 3-assige machines. Elk van deze machines beschikt over een gereedschapwisselaar met 30 plaatsen, die naast de machine is geplaatst. Het wisselen gebeurt buiten de bewerkingsruimte. De spindel is een ISO-B40 spindel met maximaal 12.000 toeren per minuut. Als een van de weinige opties kan de klant kiezen voor een 20.000 toerenspindel en een gereedschapmagazijn met 60 plekken.

Hoge productiviteit
Ook al zijn het instapmachines, AgieCharmilles heeft ze wel ontwikkeld met het oog op een hoge productiviteit. Daarom is er veel aandacht besteed aan de spanenafvoer. Zo zijn de zijwanden van de bewerkingsruimte extra stijl geplaatst. Het koelwater wordt vanaf de zijkanten met hoge volumes op de producten gespoten. De HEM-machines worden met de Heidenhain TCN 530i besturing geleverd. De B- en C-as zijn in de draai-zwenktafel geïntegreerd. De B-as heeft een zwenkbereik van +50 tot – 110 mm. Het verschil tussen de 500 en de andere types zit in de werkstukafmetingen en gewicht. De grootste mag beladen worden met maximaal 1200 kilo, de kleinste met maximaal 200 kilo.

Productie in China
Het blijven wel AgieCharmilles machines, benadrukt Ledvon. Zo is er veel aandacht besteed aan het gietijzeren machineframe om een hoge stabiliteit te garanderen. Ook worden alle machines geleverd met de thermische compensatie uit de duurdere machines. Maar er wordt wel bewezen technologie gebruikt. “En we bouwen de HEM-reeks in onze eigen fabriek in China. Daardoor kunnen we zoveel goedkoper zijn.”

Meer informatie
AgieCharmilles Benelux
AgieCharmilles USA

 

Pin It on Pinterest