De dubbele gereedschapwisselaar van de Mägerle MFP 100

Liefst twee nieuwe slijpmachines uit het huis van Körber Schleifring. Met de MFP 100 brengt Mägerle een grotere versie van de al bestaande MFP 50 op de markt, die CBN-slijpen, hardfrezen en boren combineert. De Studer CT960 is vooral vernieuwd in de B-as en de revolver met slijpspindels voor nog kortere neventijden.

Het slijpconcern heeft de AMB in Stuttgart gekozen als platform om de beide innovaties te lanceren. Normaal bouwt Mägerle klantspecifieke machines. Met de MFP 50 werd daar voor het eerst vanaf geweken. Nu komt men dus met een grotere variant, de MFP 100. Het is een 5-assig bewerkingscentrum, bedoeld om in zo min mogelijk opspanningen werkstukken compleet te bewerken. Volgens Rainer Hungerbühler van Mägerle moet je aan een groot toepassingsgebied voor deze machine denken.

De dubbele gereedschapwisselaar van de Mägerle MFP 100

“Complexe werkstukken, vertandingen, behuizingen maar ook het vlak- en vertandingsslijpen waarbij nog een boorgat moet worden aangebracht.” Het gereedschapwisselaar biedt in de standaard uitvoering plek aan 30 gereedschappen. Optioneel kan dit verdubbeld worden. In de wisselaar kunnen kunnen slijpschijven staan, diamantvormrollen maar ook frezen, boren en een meettaster. De machine heeft een tweevoudige dubbelgrijper. Er worden altijd twee gereedschappen tegelijk gewisseld om de neventijden zo veel mogelijk te reduceren (bekijk de video hieronder). De spindel heeft een vermogen van 50 kW. De spindel is zo geconstrueerd dat bij het slijpen de schijf heel dicht bij de spindelkop zit, om zo min mogelijk stijfheid te verliezen.


Inwendig rondlsijpen
De Studer CT 960, een breed toepasbare machine voor inwendig rondslijpen, volgt de inmiddels tien jaar oude voorganger op. Toch durft Michel Rottet, productmanager bij Studer, over een “revolutionaire” veranderingen te spreken. “We hebben het bed dankzij een eindige elementen analyse (FEM) geredesigned met betere ribben voor een hogere stijfheid.” Ook de revolver is nieuw. Deze heeft nu een directe aandrijving. “Daardoor kunnen we in drie seconden van positie een naar positie vier gaan”, somt Rottet het voordeel van de nieuwe aandrijving op. Van positie een naar positie twee kan binnen 2 seconden gebeuren. De revolver biedt plek aan vier spindels en een meettaster. Elke spindel kan onder een hoek van -5 tot + 30 graden worden gepositioneerd. De productiviteit moet nog verder verbeterd worden door de nieuwe B-as voor het positioneren van het werkstuk. De B-as is eveneens direct aangedreven en kent een verstelling van +61 tot -91 graden met een nauwkeurigheid die amper nog te meten valt: beter dan 1/10.000 graad. Om energie te besparen is de slijpmachine voorzien van druksensoren: als er geen hydraulische druk nodig is, schakelt de pomp automatisch uit.

Meer informatie
Studer
Mägerle
De Ridder (vertegenwoordigt Studer en Mägerle in de Benelux)

 

Pin It on Pinterest