[dropcap]A[/dropcap]dditive manufacturing nu al de vierde industriële revolutie noemen is voorbarig, denkt Oscar Brocades Zaalberg, directeur / eigenaar van ontwerp- en ingenieursbureau BPO. Maar het heeft die potentie wel.

 

Oscar Brocades Zaalberg werkt met zijn industrieel ontwerp- en ingenieursureau BPO voor tal van grote bedrijven over de hele wereld. Sinds een jaar of vijf zetten hij en zijn 20 ingenieurs – in Delft en en Shanghai – hiervoor ook additive manufacturing in. Hij is vooral gecharmeerd van de mogelijkheid om op een intelligente manier materiaal te positioneren. Dat schept kansen om qua design dichterbij natuurlijke structuren te komen. “Je kunt nu dingen maken die je op geen enkele andere manier kunt maken”, zegt de in Delft afgestudeerde industrieel ontwerper. Bovendien ontstaat de kans om centraal te ontwikkelen en lokaal te produceren.

Intelligente software
Toch moeten nog enkele drempels geslecht worden voor een grootschalige doorbraak van 3D printen, denkt Oscar Brocades Zaalberg. Allereerst moet er intelligente software komen die meer werk van de ontwerper overneemt. Hij heeft het dan met name over het doorrekenen van producten op z’n sterkte. De complexe microstructuren uit de natuur, waar je volgens hem meer gebruik van moet maken, lenen zich bij uitstek om te printen, maar het berekenen ervan vergt enorme rekencapaciteit. Bovendien is er nog een ander probleem. Oscar Brocades Zaalberg : “Je maakt unieke producten. Je kunt ze dus niet fysiek testen. De analyse moet dus eerder plaatsvinden.

 

 

 

 

Je zult virtueel het product moeten analyseren om zeker te zijn dat het aan de gestelde eisen voldoet. De certificering moet in het virtuele model gebeuren.”

Software nodig die op basis wensen van de consument automatisch producten genereert

Ducatizadel
BPO is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe software, die taken van de industrieel ontwerper gaat overnemen. “We werken aan software die automatisch producten genereert op basis van inbreng door de consument.” Als je mass customisation wilt, is dat onmisbaar. En juist daar ligt een kansen voor additive manufacturing, zoals aangetoond in het Custom Fit project. In dit project hebben BPO en een aantal andere partijen voor motorenfabrikant Ducati een zadel ontwikkeld dat afgestemd is op het individuele zitvlak van de motorrijder.

Liability
De Delftse ontwerper ziet nog een ander dilemma dat een echte doorbraak van additive manufacturing nu nog in de weg staat: liability. Wie is aansprakelijk als iedereen straks zijn eigen producten gaat printen? Een vraagstuk dat zowel om een juridisch antwoord als een technische oplossing vraagt. Goede validatiesoftware helpt al. Oscar Brocades Zaalberg ziet overigens wel een enorm potentieel in de sparepartmarkt. “Het is lastig een generiek format te verzinnen, maar producten als een waterpomp kun je heel goed via addive manufacturing lokaal produceren.”

Upswing dankzij consument
Die kant gaat het op, is zijn overtuiging. Dat het 3d printen nog veel te langzaam en tien keer te duur is, ziet hij niet als onoverkomelijke problemen. Net zoals de veel te dure materialen omdat een handvol partijen daar nu nog enorme winsten mee wil maken. Dat zal allemaal veranderen, gelooft de early adaptor van additive manufacturing. “De economische haalbaarheid van additive manufacturing is voor veel toepassingen nu nog ver weg. Opvallend is echter dat de consument in de markt begint te komen. En als dat gebeurt, krijgt additive manufacturing een upswing.”

Oscar Brocades Zaalberg sprak over additive manufacturing tijdens de Kunststoffenbeurs in Veldhoven.

Meer informatie
BPO

Tijdens het komende 3D Printing Event in Eindhoven spreekt Maurits Westerik van Bird & Bird over juridische aspecten die voor 3D printen van belang zijn. Rene Houben van TNO houdt dan een lezing over het thema van rapid prototyping naar additive manufacturing.

 

Pin It on Pinterest