Robin van Wijngaarden, verspaner bij Madern International in Vlaardingen, heeft goud gewonnen op EuroSkills 2012. Bij CNC Techniek liet hij de hele Europese concurrentie achter zich. Richard Grootjans van VSS Machinebouw in Heinkenszand ging met de gouden medaille bij CAD-tekenen naar huis. Als team Manufacturing wonnen ze zilveren medaille.

 

De spanning bleef er voor Robin van Wijngaarden tot het laatste moment in. “De tweede wedstrijddag is goed gegaan. En vanochtend ging het ook super, maar de eerste dag heb ik tegenslag gehad”, zo zegt Robin, zaterdagmiddag, een half uurtje voordat hij aan zijn laatste opdracht begint. Tegenslag doordat hij een programmeerfout in Mastercam maakte. Samen met de expert heeft hij lange tijd gezocht. “Uiteindelijk bleek ik zelf de fout te hebben gemaakt.”

De ruimte waar de wedstrijden CNC Techniek plaatsvonden

Robin is in zijn dagelijks werk als verspaner gewend aan de machine te programmeren. Als voorbereiding op EuroSkills in Spa heeft hij een cursus Mastercam gevolgd en de nodige oefenuurtjes hieraan gespendeerd. “Er was niet veel voorbereidingstijd, maar ik denk wel voldoende om hier met Mastercam te kunnen werken.”

Instinkers
De freesopdracht die de verspaners in Spa-Francorchamps kregen, was moeilijker dan in de Nederlandse voorronden, vindt Robin. Er zaten enkele “instinkers” in. “Allereerst gebruikt men hier een andere projectie. Daar moet je aan wennen. Een van de werkstukken was een zevenkant, maar als je niet goed keek, zag je slechts zes kanten. En er zaten aan beide kanten schuine vlakken die niet gespiegeld waren. Je denkt al snel dat de vlakken symmetrisch ten opzichte van elkaar zijn, maar je moet goed opletten om te zien dat het niet zo is.” Gefreesd werd er in Spa-Francorchamps op een Huron VX6 machine, een verticaal 3-assig bewerkingscentrum, met Siemensbesturing en gereedschappen van Seco Tools.

Leerzaam
Robin van Wijngaarden vindt de deelname aan EuroSkills zeer leerzaam geweest. “Je leert omgaan met spanning en druk. Voor mijn gevoel ben ik hier al twee weken bezig. Als je lekker bezig bent merk je niks, maar ’s avonds in de bus voel je je versleten.” De lat ligt wel, merkt hij, hoger dan bij de Nederlandse voorronden. En de concurrentie was groot. “Ze zijn allemaal de beste van hun land. Dus verspanen kunnen ze wel.” Maar niet zo goed als Robin dus, die blij met de gouden medaille naar huis ging.

Robin tijdens de prijsuitreiking: goud!

Succesvol
In totaal heeft het Nederlandse team op EuroSkills 10 gouden, acht zilveren en zes bronzen medailles gewonnen. 22 van de in totaal 31 Nederlandse deelnemers hebben een medaillon of excellence gewonnen, wat betekent dat ze beter dan gemiddeld hebben gepresteerd. Er bestaat dus nog wel degelijk vakmanschap!

Meer informatie
EuroSkills Nederland team

 

 

Pin It on Pinterest