Zelfs met de beste machine, koelsmeersysteem en tooling, haal je niet vanzelf het beste resultaat. Daarom is Makino Europe een samenwerking aangegaan met het Franse ELPS. Dit bedrijf ontwikkelt al meer dan 20 jaar optimalisatieprogramma’s voor de verspaning.

 

Bijzonder aan de aanpak van ELPS (Etude Logiciels Procédés Spéeciaux) is dat spindel en gereedschap als één geheel worden benaderd en geoptimaliseerd worden. Spindel en gereedschap worden op elkaar afgestemd.

Vier stappen

Tijdens de eerste stap wordt met droog verspanen de vibratie van de spindel geanalyseerd, waarbij het dynamisch gedrag van de hele machine wordt meegenomen. De software bouwt dan een virtueel model van machine en spindel. In de tweede stap wordt het gereedschap ingespannen en wordt opnieuw geanalyseerd. In de derde stap analyseert het systeem aan de hand van het geluid dat geregistreerd wordt het echte verspanen. Deze uitkomst wordt vergeleken met de virtuele waarden en op basis hiervan volgt een voortel voor de meest optimale parameters, zodat geen chatter ontstaat. Zolang je niks aan de tooling verandert, kun je je stukken met deze parameters frezen. Het voordeel is nu dat je direct het maximale uit de machine kunt halen. Makino biedt een eenmalige analyse met ELPS voortaan aan bij de MAG-serie.

ELPS is een ontwikkeling van de Fransman Andre Greffioz, die meerdere patenten in de werktuigmachineindustrie op zijn naam heeft staan. Zo is onder andere de hexapodunit van de Franse fabrikant CMW een ontwikkeling van Greffioz. Met deze opbouwunit kun je een gewone freesmachine veranderen in een hogesnelheids freesmachine.

Meer informatie

Makino Europe

Produtec (Makino vertegenwoordiging in de Benelux)

 

 

Pin It on Pinterest