MAKA toont op Aluminium 2012 het Maka Tool Blower (MTB) systeem, een doorontwikkeling van het MQL-koelsmeren. Door een aantal stationaire nozzles in de gereedschaphouder wordt een gordijn van lucht, water en olie rond de frees gelegd.

 

De Duitse fabrikant van speciaal CNC-machines heeft het MTB-systeem geïntegreerd in de spindel en krimphouder voor het gereedschap. De nozzles waardoor het mengsel stroomt, draaien niet mee. Hiermee voorkomt de machinebouwer dat de lucht-waterstroom afhankelijk wordt van de snelheid waarmee de frees draait. De hoeveelheid mengsel blijft constant. Doordat de nozzles in een cirkel rond het gereedschap zijn geplaatst, is de frees altijd volledig omgeving door het koelmedium. Naast lucht bestaat dit uit een mensel van water en olie in een verhouding van 20:1.

Voordelen
De machinebouwer zegt dat je met dit MTB-systeem een constante koeling van je gereedschap hebt, de spanen door de luchtstroom worden weggeblazen en je werkstuk zo goed als droog blijft. Vooral bij het frezen van diepe pockets wegen deze voordelen zwaar, omdat je daar normaal een opeenhoping van spanen ziet. Dat resulteert uiteindelijk in een langere standtijd van de gereedschappen , minder warmte in het werkstuk, een schoon werkstuk en 80 procent besparing op koelsmeermedia doordat je nog minder koelsmeeremulsie gebruikt dan bij minimaalsmering. Het systeem heeft de mogelijkheid om bij het verspanen van kunststoffen of erg warmtegevoelige materialen enkel met koude lucht te koelen. De toevoer van het water-oliemengsel wordt dan afgesloten.

MAKA is een Duitse fabrikant van 5-assige CNC-machines voor onder andere het bewerken van aluminium componenten uit onder andere de automotive, luchtvaart en gevelbouw.

Meer informatie
MAKA
Kruba (Nederlandse vertegenwoordiging)

Pin It on Pinterest