De componenten die geproduceerd zijn met elektronenstraal smelten op een Arcam-machine

Het Frans-Spaanse Advanced Engineering & Innovation (AEI) heeft samen met Sirris in België een lichtgewicht boormachine voor de vliegtuigindustrie ontwikkeld. Bijzonder is dat het handvat, de structuuronderdelen en enkele functionele componenten vervaardigd zijn met Electron Beam Melting, de additive manufacturing technologie zoals Arcam deze in haar machines toepast.

 

Advanced Engineering & Innovation ontwikkelt draagbaar elektrisch gereedschap voor de vliegtuigbouwsector. Tot het productgamma behoren de ‘eADU’s’, waarmee met hoge precisie kan worden geboord.In deze boormachines gebruikt het bedrijf onder andere titanium om gewicht te besparen. Ti-legeringen absorberen bovendien de trillingen veel beter.

Door additive manufacturing in te zetten, kon het gewicht fors gereduceerd worden.

Designed voor AM
Om optimaal de voordelen van additive manufacturing (AM) te kunnen benutten, is het design van de nieuwe boormachine aangepast aan deze technologie: uitgeholde onderdelen, complexe structuren, afvoer van de warmte bij de fabricage enz.. Voor het design van bepaalde componenten, de integratie van functies, het ontwerp van de steunen en de plaatsing van de stukken heeft het bedrijf een beroep gedaan op Sirris, dat tegenwoordig in Wallonië over een compleet ingericht additive manufacturing centrum beschikt. Op de Arcam-machine die hier staat, heeft Sirris een préserie van zes machines in EBM-Ti geproduceerd. Hieruit bleek dat de boormachine niet alleen inderdaad lichter is, maar dat additive manufacturing tevens voordeliger is dan gieten of direct bewerken van vol material. De uiteindelijke boormachine bidet hoge mechanische prestaties, is lichter en dus ergonomischer en valt qua kostprijs gunstiger uit.

Serieproductie starten
Inmiddels zijn twee modellen gevalideerd: een boormachine van 1 kW en een van 2 kW. Die laatste machine weegt 2 kg. Ter vergelijking: een boormachine van 850 W die met een conventionele techniek wordt gefabriceerd, weegt ongeveer vier kg! AEI wil binnenkort in Wallonië een onderneming starten waar de boormachines via additive manufacturing worden geproduceerd. Men wil dan ook andere markten dan de luchtvaartindustrie gaan bewerken.

 

Meer informatie

Sirris

Advanced Engineering & Innovation

 

Pin It on Pinterest