Links Frank Schaefer, naast hem Dick Overduijn, Jan van der Linden (Auto-Cell) en op de rug voormalig Lidu-directrice mw Wemhof

[dropcap]L[/dropcap]idu Maschinenbau heeft officieel de Auto-Cell 24/7 bewerkingscel in gebruik genomen. De afgelopen maand heeft de robotdraaicel in de opstartfase al een spilrendement van 83 procent gerealiseerd.

 

De officiële openingshandeling

De Duitse toeleverancier Lidu Maschinenbau in Dülmen is de eerste klant van Auto-Cell waar de Nederlandse automatiseringsoplossing  24/7 in de productie meedraait. Het is de eerste cel ter wereld waar de robot volautomatisch de klauwen wisselt, wat tot een hoge mate van flexibiliteit leidt. De cel bouwt zichzelf om naar het volgend product, dankzij deze gepatenteerde oplossing van Auto-Cell. Hierdoor kan het Duitse bedrijf onbemand ordergestuurd produceren. De draaidelen worden bewerkt in volgorde van orderintake, zelfs als het om kleine aantallen gaat. “We verzamelen bewust geen orders meer omdat we tussenvoorraden willen afbouwen”, aldus Jan van der Linden van Auto-Cell. Het automatisch omstellen heeft een positief effect op de Overall Equipment Effectiveness (OEE) en zorgt tegelijkertijd voor korte doorlooptijden, momenteel maximaal drie weken. Door de cel te integreren in de digitale omgeving van CNC Netlink, verloopt niet alleen de planning digitaal maar zijn ook de prestaties realtime af te lezen. Deze informatie kan weer gebruikt worden voor de nacalculatie en biedt een 100 procent traceerbaarheid van producten.

Luie stoel

Frank Schaefer en Dick Overduijn: toekijken vanuit de luie stoel hoe de cel onafgebroken blijft produceren.

De officiële ingebruikname vond plaats onder de aanwezigheid van zo’n 100 genodigden, waaronder vertegenwoordigers van de Duitse Handswerkkammer Münster. Lidu-directeur Frank Schaefer en Dick Overduin, voormalig projectmanager van het GMA- en MainMep-project, verrichtten samen de officiële openingshandeling. GMA is een Nederlands-Duits netwerk voor de apparaten- en machinebouw. Dick Overduin heeft tot zijn pensionering dit netwerk geleid. Samen met Frank Schaefer nam hij nadat de cel in werking was gesteld, plaats in een strandstoel onder een parasol. Frank Schaefer: “Deze cel moet werkelijk manarm 24/7 draaien voor kleine series, zodat ik vanuit een luie stoel toe kan kijken.”

Bediening: 1 operator

Deze wens van de Duitse metaalondernemer lijkt in vervulling te gaan, want na een maand proefdraaien haalt de cel volgens Jan van der Linden al 83 procent spilrendement en is de bezetting al teruggebracht van twee naar één operator per 24 uur. Om langere tijd onbemande productie mogelijk te maken, heeft Auto-Cell nog een spanenbakcarrousel aan de machine gekoppeld. In de besturing wordt ingegeven welk materiaal er bewerkt gaat worden, waarna automatisch de juiste spanenbak aan de machine wordt gekoppeld. Er worden 4 verschillende materialen onbemand door elkaar bewerkt. Dat de cel bestand is tegen zwaar draaiwerk, blijkt wel uit het feit dat er 3 beitelplaten per uur worden verbruikt.

Extra werkgelegenheid

Frank Schaefer van Lidu is overtuigd dat deze productiemethode het antwoord is op de globalisering en mondiale concurrentie. Kostbare tussenvoorraden verdwijnen zowel bij de toeleverancier als z’n klanten en Europese OEM’ers kunnen snel tegen een lage kostprijs worden bediend.

Deze investering gaat voor meer werkgelegenheid zorgen

Hij houdt er rekening mee dat de investering uiteindelijk voor meer werkgelegenheid bij Lidu gaat zorgen. “We trekken meer volume aan bij nieuwe en bestaande klanten, die in de periferie ook ander werk binnen zullen brengen.” Daarnaast hebben Lidu-klanten die nu nog uitbesteden naar China toegezegd deze contracten niet te verlengen en het werk terug naar Dülmen te halen. “We produceren hier immers tegen Chinese prijzen.”

Volgende mijlpaal

Voor het team van Auto-Cell is de oplevering van de cel de eerste mijlpaal. De volgende staat er aan te komen, namelijk de opstart van de 24/7 flexibele 5-assige freescel bij Swabo Precision in Reusel, dat de komende weken gaat gebeuren.

Lees hier een uitgebreid artikel over de cel die Auto-Cell voor Lidu Maschinenbau heeft ontwikkeld en gebouwd.

Bekijk hieronder de video van deze cel:

 

 

Meer informatie

Auto-Cell

Lidu-Maschinenbau

 

Pin It on Pinterest