Nauwkeurigheid zit in de details. Vervuiling die achterblijft op de conus of in de boring van de gereedschapopname, kan voldoende zijn voor een paar µm minder rondloopnauwkeurigheid. Bij super nauwkeurig frezen, kunnen dat er net enkele teveel zijn. De oplossing is eigenlijk eenvoudig.

 

“Regelmatig de conus reinigen scheelt echt µm’s”, zegt Bas de Groot van Techno Tool. “Het eerste dat je vroeger op school leerde, regelmatig de conus reinigen. Wie doet het nog?” De Limburgse gereedschappenleverancier heeft recent de conusreinigers van het Zwitserse Tekusa in het programma opgenomen. Deze fabrikant levert eenvoudige hulpmiddelen om snel en precies de conus en boring van een gereedschapopname te reinigen. Het aanbod loopt uiteen van een reiniger voor de inwendige conus van ER spantanghouders, cilindrische boringen, HSK-opnamen (uitwendig en inwendig), ISO/SK/MC opnamen, Capto en BIG Plus opnamen.

 

Discipline: regelmatig de conus reinigen kan nauwkeurigheid schelen

Nauwkeurigheid
Bij het reinigen van de conus, en dan met name inwendig, valt volgens Bas de Groot nog veel voordeel te halen. “Verspaners investeren in nauwkeurige machines, spanmiddelen en goede gereedschapopnamen, zodat ze een perfecte rondloop hebben. Maar als de machine eenmaal in gebruik is, wordt het reinigen meestal vergeten, terwijl een vervuiling grote gevolgen heeft.” Een klant van Techno Tool die zeer precies werkt en regelmatig reinigt, keek verbaasd op van de stofresten die nog van de conus afkwamen na het schoonmaken met de Zwitserse reiniger. “De vormvastheid van de kunststof reiniger in combinatie met het ingelegde vilt, verwijdert zelfs het geringste stofdeeltje”, legt De Groot uit.

Langere standtijd
Dat heeft uiteindelijk niet alleen een positief effect op de rondloopnauwkeurigheid, maar uiteindelijk ook op de standtijd van het gereedschap en de levensduur van de machine. Elke onbalans zorgt namelijk voor een onnodige belasting van tooling en machine. Dat geldt volgens Bas de Groot ook bij het gebruik van krimphouders. Te vaak gaan verspaners ervan uit dat deze altijd een rondloopnauwkeurigheid van beter dan 3 µm leveren. “Niet als er vuilresten in zijn achtergebleven.”

Discipline
Bas de Groot ziet het programma conusreinigers van Tekusa als een goede aanvulling op de conusreiniger die vorig jaar onder de eigen merknaam TechnoTool op de markt is gebracht. Hier gaat het om een machinale reiniging van de uitwendige gereedschapconus. Discipline is echter een belangrijk gegeven “Als mensen zich realiseren dat ze geld kunnen verdienen met een eenvoudige handeling, die nauwelijks enkele seconden tijd kost, dan zal het regelmatig reinigen een vast onderdeel van het productieproces worden.”

Meer informatie
Techno Tool 

Tekusa

 

 

Pin It on Pinterest