EnvisiontTEC topman Martin Forth verwacht niet dat de prijzen van professionele 3D printers nog ver zullen dalen. De ontwikkelingen zullen nu vooral van de materiaalzijde komen en het stabieler maken van het proces. EnvisionTEC levert sinds kort een materiaal dat bestand is tegen temperaturen van 140 graden C. 

 

Wereldwijd zijn er momenteel zo’n 50.000 3D printers in gebruik. Daarvan staan er een kleine 4000 in de sierradenindustrie. Vooral dan in Azië, waar deze sector volgens Martin Forth een stormachtige groei heeft doorgemaakt mede doordat men heel snel in additive manufacturing technologie is gestapt. “Chinese klanten beslissen direct: kopen of niet. Wat bij hen telt, is de doorlooptijd van de productie.” EnvisionTEC verkoopt, ironisch genoeg, in Europa met name de goedkope printers terwijl de duurdere systemen veel meer in Azië aan de man worden gebracht.

Miljardenbusiness
Forth denkt dat de Europese industrie hier een kans dreigt mis te lopen. Want de productie van sierraden in Azië is een miljardenbusiness geworden. Omzetschattingen geven aan dat de productie momenteel zo’n 100 miljard U$ jaarlijks oplevert. Alleen in Azië. “Er worden dagelijks miljoenen sierraden gemaakt waarvoor 3D printen aan de basis ligt.” Forth zegt dat in Europa een verkeerd beeld van deze Aziatische bedrijven bestaat. Er wordt gedacht dat het kleine bedrijfjes zijn die vooral nog veel handwerk doen. Het is echter een high tech industrie, net zo straks georganiseerd en technologisch gericht als de automobielindustrie.

Martin Forth van EnvisionTEC

Doorlooptijd
Dat de Aziatische producenten van sierraden additive manufacturing technologie inzetten, heeft alles te maken met de doorlooptijd. Deze wordt aanzienlijk verkort: van weken naar enkele dagen. EnvisionTEC zelf voegt daar nog aan toe dat de vormen die met deze printers worden geprint, een zeer hoge oppervlaktenauwkeurigheid hebben waardoor er veel minder nabewerking nodig is. “Polijsten van sierraden daalt bij ons van uren naar enkele minuten.”

Matrijzenindustrie
Martin Forth ziet hier een kans voor de matrijzenindustrie. EnvisionTec bouwt niet alleen 3D printers, maar ontwikkelt zelf ook de resins. Zo heeft men al een vloeibaar polymeer ontwikkeld dat bestand is tegen temperaturen tot 140 graden C. HTM 140 kan onder andere gebruikt worden voor matrijzen voor het vulcaniseren van rubber. Je hebt geen metalen matrijs meer nodig. Het geprint materiaal is zowel tegen de temperatuur als de druk bestand. Ook is het inzetbaar bij toepassingen waar een hoge temperatuurbestendigheid nodig is, bijvoorbeeld in een verbrandingsmotor.

Voor laag volume spuitgietmatrijzen is 3D printen nu al inzetbaar

De nauwkeurigheid is voor veel kunststof consumentenproducten meer dan voldoende. “Ik weet niet of we nog nauwkeurigere printers moeten ontwikkelen. Spuitgietproducten hebben vaak een nauwkeurigheid van 0,1 mm. Daar zijn onze spuitgietmatrijzen goed genoeg voor.” Forth ziet de technologie nog niet direct doorbreken richting de grote serieproductie van spuitgietproducten. Maar voor kleinere aantallen of aanloopseries is de technologie goed inzetbaar. “In laag volume auto’s gaat de techniek zeker toegepast worden. 3D printden gaat richting productie.”

Sneller
De uitdaging waar de printerfabrikanten voor staan is volgens hem het proces sneller en stabieler maken. Die twee factoren bepalen de doorbraak van additive manufacturing in de productie. “Het eerste product moet precies hetzelfde zijn als het tienduizendste.” Voor sommige toepassingen geldt dat 3D printen nu al in massaproductie wordt gebruikt, bijvoorbeeld gehoorapparaten. Een klant van EnvisionTECproduceert bijvoorbeeld elke maand 250.000 gehoorapparaten met behulp van de printers.

Prijzen zullen stabiliseren. We moeten ook nog service kunnen bieden

Deze zomer presenteerde het bedrijf de nieuwste printer met een prijs van 13.000 euro. De allereerste 3D printer van EnvisionTEC kostte tien jaar geleden nog 80.000 euro. Gaan de prijzen nog verder zakken? Martin Forth: “Nee. Ik verwacht eerder dat prijzen stabiliseren. Ze kunnen niet meer zo sterk omlaag gaan, want je moet ook nog service en garantie geven. Dat kun je niet als je je printers verkoopt voor nog geen duizend euro.” Hij verwacht daarom een tweedeling in de markt: aan de ene kant de semi professionele 3D printers, aan de andere kant de professionele markt. Dat thuisprinten doorbreekt, gelooft hij evenmin. “Er zullen wel veel professionals zijn die vanuit thuis werken en thuis een professionele 3D printer hebben. Maar ik geloof niet dat de consumenten straks hun 3D printer in huis halen, daarvoor moet je ook ontwerpkennis hebben.”

[box type=”info” border=”full”]EuroMold en sierradenindustrie

EuroMold zet dit jaar de schijnwerpers op de sierradenindustrie om te laten zien hoe in deze industrietak kosten verlaagd zijn en doorlooptijden gedecimeerd dankzij de inzet van additive manufacturing. Maar ook andere toepassingen van 3D printen komen aan bod. Zo wijdt Terry Wohlers de conferentie tijdens de beurs dit jaar aan additive manufacturing voor metalen componenten. ExOne toont de nieuwe M-flex, een combinatie van 3D printer en over voor het sinteren van de producten.

Op EuroMold is straks alles op het gebied van 3D printen te vinden in hal 11. EuroMold vindt plaats van 27 tot en met 30 november[/box]

 

Meer informatie


EuroMold

EnvisionTEC

Landré

Brilliant Technology

 

 

Pin It on Pinterest