Autoliefhebbers die de nieuwste James Bond film Skyfall zien, hoeven zich niet druk te maken dat een zeldzame Aston Martin DB5 in vlammen opgaat. Voor deze scene heeft Voxeljet drie repicla’s geprint.

 

In de Voxeljetfabriek in het Duitse Augsburg zijn drie modellen van de klassieker uit de jaren zestig nagebouwd. Met de 3D printmachines van de Duitse fabrikant. In Augsburg beschikt Voxeljet over het grootste servicecentrum voor 3D printen in Europa. Hier vindt on demand productie plaats van zandkernen en mallen voor het gieten van metalen delen, maar ook plastic vormen en functionele kunststofdelen worden hier geprint.

Net echt, maar de auto komt wel degelijk uit de printers van Voxeljet

Replica’s printen
Met die technologie zijn ook de replica’s van James Bond’s Aston Martin vervaardigd. Drie stuks zijn er gemaakt. Het bedrijf achter dit soort modellen voor de filmindustrie is Propshop Modelmakers Ltd. De Britten wilden drie DB 5’s voor de film. Ingo Ederer zegt dat men met een VX4000 printer van het Duitse bedrijf gemakkelijk de modellen in een schaal van 1:3 in een keer had kunnen printen. Met deze printer kunnen modellen tot 8 kubieke meter inhoud worden geprint. “De Britten wilden echter een andere aanpak. Omdat ze zeker wilden zijn dat elk detail klopte met het origineel en omdat ze verschillende functies in de modellen wilden integreren, hebben we in totaal 18 componenten geprint en die geassembleerd. De body hebben ze op een stalen frame geplaatst, bijna precies zoals auto’s vroeger werden gemaakt.”

PMMA-materiaal
De VX4000 printer van Voxeljet gebruikt PMMA als materiaal, dat aldus Ingo Ederer voldoende detaillering toelaat en tegelijk sterk genoeg is voor nabewerking. De assemblage van de geprinte delen heeft bij Propshop plaatsgevonden. Hier zijn de onderdelen gespoten, voorzien van een chroomlaag waar nodig en net echt lijkende kogelgaten. Het eindresultaat: zelfs in de close up die je tijdens de films ziet, valt geen verschil waar te nemen tussen de echte DB5, al gebruikt in de eerste James Bond film ene halve eeuw geleden, en de modellen uit de 3D printer.

3D printen en filmindustrie
Ingo Ederer ziet nu meer kansen in de filmindustrie. “Onze technologie biedt kansen doordat ze sneller, nauwkeuriger en goedkoper is dan klassieke modellen reconstrueren”

Foto’s: Propshop Modelmakers Ltd

Meer informatie
Voxeljet

 

Pin It on Pinterest